Prima pagină » Știri externe » Comisia Europeană, îngrijorată de grădinile zoo românești, ia la întrebări Guvernul

Comisia Europeană, îngrijorată de grădinile zoo românești, ia la întrebări Guvernul

Comisia Europeană, îngrijorată de grădinile zoo românești, ia la întrebări Guvernul
Comisia Europeană a solicitat oficial Guvernului român informații despre condițiile oferite animalelor sălbatice în grădinile zoo de la noi din țară, fiind vizate îndeosebi felinele mari de la Craiova și elefantul Tania de la Târgu-Mureș.

Comisia Europeană a solicitat oficial Guvernului român informații despre condițiile oferite animalelor sălbatice în grădinile zoo de la noi din țară, fiind vizate îndeosebi felinele mari de la Craiova și elefantul Tania de la Târgu-Mureș.

Solicitarea a fost transmisă de Direcția Generală Mediu a Comisiei Europene către Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiție a UE (CJUE) din cadrul MAE, competența fiind însă a Ministerului Mediului.

Interesul Comisiei Europene față de condițiile din grădinile zoo din România a apărut în urma unor sesizări transmise la Bruxelles de persoane private sau asociații locale de protecție a animalelor, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

În solicitarea venită de la Bruxelles sunt cerute informații precise despre condițiile în care sunt adăpostite elefantul Tania de la grădina zoo din Târgu-Mureș, precum și despre felinele carnivore mari de la grădina din Craiova.

Această solicitare de informații este o etapă anterioară declanșării procedurii de infringement, în cazul în care Comisia Europeană va ajunge la concluzia că sunt încălcate în România prevederile legislației europene în domeniu, au mai menționat sursele MEDIAFAX.

Primirea solicitării de la Comisia Europeană a fost confirmată vineri pentru MEDIAFAX și de subsecretarul de stat în MAE Dan Horațiu Radu, care îndeplinește funcția de Agent guvernamental pentru CJUE.

„Am primit o solicitare de informatii din partea Comisiei Europene privitoare la modul in care se respectă dispozițiile Directivei privind grădinile zoologice. Solicitarea de informații privește condițiile de adăpostire în anumite grădini zoologice din țară. Deocamdată autoritățile române analizează solicitarea urmând a se transmite un răspuns Comisiei Europene în cursul lunii aprilie”, a declarat Dan Horațiu Radu.

Oficialul român a adăugat că este „o preocupare constantă” respectarea tuturor exigențelor care decurg din angajamentele României de stat membru UE, inclusiv cele privind grădinile zoologice fiind tratate cu interes.

„Până în acest moment însă nu avem date care să ne stârnească teama pentru vreo viitoare acțiune de infringement”, a mai spus Dan Horațiu Radu.

Pe Facebook s-a înființat recent un grup „Free Tania/Eliberați-o pe Tania” care militează pentru mutarea elefantului de la Târgu-Mureș în condiții adecvate, având în vedere că este ținută singură după gratii, singura ei companie fiind o minge.

Grădina Zoologică din Târgu Mureș a primit în septembrie, un elefant indian, o femelă numită Tania, în vârstă de 38 de ani, care a fost adusă din Italia și este singurul astfel de exemplar existent în prezent în România.

Reprezentanții grădinii zoologice sunt mândri de condițiile oferite elefantului care inclusiv o mică piscină la dispoziție, ei arătând și că au făcut cursuri speciale în Ungaria vizând îngrijirea acestui tip de animal și că hrana animalului constând în fructe și legume adecvate, în cantități care pot ajunge și la 130 kg pe zi, este adusă tot din țara vecină.

Directiva CE nr.22/1999 reglementează protecția faunei sălbatice expuse în grădinile și parcurile zoologice din statele membre UE. Legislația europeană obligă statele membre la efectuarea de inspecții periodice în aceste grădini în vederea asigurării condițiilor de adăpost și întreținere a animalelor, în conformitate cu standardele europene. Potrivit directivei, grădinile zoo primesc în urma inspecțiilor licența de funcționare pentru o durată de patru ani. În cazul nerespectării condițiilor europene, animalele trebuie retrase de la expunerea publică și mutate în adăposturi adecvate.

Citește și