Prima pagină » Știri externe » Comisia Europeană PEDEPSEȘTE Polonia. Cum a încercat Varșovia să fenteze Curtea Europeană de Justiție

Comisia Europeană PEDEPSEȘTE Polonia. Cum a încercat Varșovia să fenteze Curtea Europeană de Justiție

Comisia Europeană PEDEPSEȘTE Polonia. Cum a încercat Varșovia să fenteze Curtea Europeană de Justiție

Comisia Europeană a decis pedepsirea Poloniei pentru o manevră încercată de partidul de guvernământ, prin care Varșovia urmărea să-și câștige independența juridică.

În fapt, naționaliștii aflați la putere în Polonia vor să nu recunoască autoritatea Curții Europene de Justiție.

„Polexit de ordin juridic”

Experții în drept ai Bruxellesului au calificat decizia magistraților polonezi drept un „Polexit de ordin juridic”. Despre ce este vorba: în iulie 2021, Curtea Constituțională de la Varșovia a decis că măsurile impuse de CJUE sunt neconstituționale și nu au întâietate în fața deciziilor juridice luate pe plan intern.

După o lungă perioadă de tatonare și negocieri, cum nu s-a ajuns la niciun consens cu liderii Partidului Lege și Ordine, aflat la putere în Polonia, Comisia Europeană a decis miercuri, 16 februarie, să trimită Varșovia în fața Curții Europene de Justiție. „Bomba” a picat cum nu se putea mai prost, fix în momentul în care polonezii caută să primească 35,4 miliarde de euro din fondul UE de redresare și reziliență după pandemia Covid-19. În momentul în care a anunțat trimiterea Poloniei în fața Curții de Justiție, C.E. a transmis că magistrații Curții Constituționale au încălcat legislația UE, iar Guvernul nu a răspuns îngrijorărilor exprimate, mai scrie Politico.

„Toate statele din UE trebuie să sprijine drepturile fundamentale și ordinea juridică din UE, inclusiv dreptul la o instanță care, potrivit legislației UE, este independentă” – comisarul european al Justiției, Didier Reynders.

Având îngrijorări cu privire la intențiile Poloniei – s-a vorbit inclusiv că acest „Polexit juridic” e primul pas al Varșoviei spre ieșirea din UE -, Comisia Europeană a blocat alocarea celor 35,4 miliarde de euro.  Ursula von der Leyen a pus trei condiții pentru deblocarea sumelor:

  • desființarea instanței disciplinare pentru judecătorii din cadrul Curții Supreme a Poloniei;
  • schimbarea sistemului juridic disciplinar;
  • repunerea în funcție a judecătorilor suspendați ca urmare a legilor actuale.

Negocierile cu liderii PiS nu au dus la niciun rezultat, astfel că von der Leyen a rămas inflexibilă: Polonia are 35,4 miliarde de euro blocate, iar țara merge în fața Curții Europene de Justiție!

Una dintre personalitățile care au criticat decizia C.E. este cea a lui Jakub Jaraczewski, cercetător la Democracy Reporting International, un ONG din Berlin. El a calificat demersul Comisiei Europene drept o bombă aruncată asupra Poloniei: „Da, știu: război, tancuri, Polonia, prima în luptă, cât de multe poate îndura o țară care acum se confruntă cu atâtea greutăți?”.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și