Comisia Europeană a propus adoptarea de sancţiuni împotriva băncilor ruseşti Credit Bank of Moscow şi Russian Agricultural Bank, relatează, miercuri, Reuters.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat oficial propunerea de excludere a trei noi bănci ruseşti din sistemul de mesagerie financiară SWIFT, ceea ce va complica tranzacţiile celor trei bănci cu alte instituţii de credit, relatează Reuters, citând surse din UE. Printre acesta se numără în Sberbank, cea mai mare bancă comercială din Rusia.
Guvernele statelor membre UE trebuie să susțină aceste sancțiuni propuse înainte de a fi adoptate.
Cu toate acestea, Executivul comunitar nu a propus o interdicţie completă a tranzacţiilor sau o îngheţare a activelor, care au fost impuse altor bănci ruseşti în prezendentele runde de sancţiuni, inclusiv VTB. Comisia Europeană s-a abţinut și să propună sancţiuni împotriva Gazprombank, o instituţie financiară esențială pentru plata livrărilor de gaze ruseşti.
Pentru moment, UE nu a impus sancțiuni asupra gazului rusesc, dar președinta Comsiei a propus miercuri un embargo petrolier gradual. A fost al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi pachetul de redresare pentru Ucraina, ambele prezentate în Parlamentul European de Ursula von der Leyen.
Miercuri este a 70-a zi de când forțele rusești au intrat în Ucraina în așa-zisa „operațiune militară specială”.
Potrivit Economedia, sistemul SWIFT transmite mesaje între mai mult de 11.000 de instituţii financiare şi companii și este un element central al sistemului financiar mondial şi incapacitatea de a accesa acest sistem limitează operaţiunile de zi cu zi ale unei bănci, precum ordinele de transfer între bănci.
Alte bănci ruseşti care începând din luna martie nu mai au acces la sistemul SWIFT sunt: VTB Bank PJSC, Bank Rossiya, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC şi VEB.