Comisia Europeană a propus Consiliului UE, duminică, tăierea a 65% din fondurile europene aferente Ungariei, pentru a asigura protecția bugetului UE și a intereselor financiare ale UE împotriva încălcării principiilor statului de drept în Ungaria. „Decizia de astăzi este o demonstrație clară a hotărârii Comisiei de a proteja bugetul UE și de a folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a asigura acest obiectiv important”, a declarat comisarul Johannes Hahn responsabil pentru buget și administrație.
Fondurile europene ale Ungariei pentru cele mai mari programe operaționale din cadrul politicii de coeziune ar urma să fie reduse cu 7,5 miliarde de euro, aproximativ două treimi din totalul angajamentelor, până în 2027, dacă propunerea Comisiei adresată Consiliului se va concretiza.
Consiliului European este un factor decizional esențial al UE, format din șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, președintele Consiliului European și cel al Comisiei Europene. Acesta negociază și adoptă acte legislative în majoritatea cazurilor împreună cu Parlamentul European, cum este și cazul adoptării bugetului UE.
Decizia de duminică se bazează pe un dialog intens între Comisie și autoritățile ungare din ultimele luni, care a determinat Ungaria să propună o serie de măsuri de remediere pentru a răspunde preocupărilor identificate de Comisie atunci când procesul a fost lansat oficial, în 27 aprilie, se arată în comunicatul de duminică al Executivului comunitar.
Acesta vine după scrisoarea pe care Comisia a trimis-o Ungariei, în care au fost prezentate măsurile pe care intenționează să le propună Consiliului, precum și măsurile de remediere prezentate de Ungaria în scrisoarea din 22 august, completate de clarificări suplimentare într-o scrisoare din 13 septembrie.
„Comisia a evaluat în detaliu răspunsul Ungariei, analizând în special dacă măsurile de remediere vizează rezolvarea adecvată a constatărilor inițiale ale Comisiei. Pentru ca măsurile să fie calificate drept adecvate, acestea ar trebui să pună capăt încălcărilor principiilor statului de drept și/sau riscurilor pe care le creează pentru UE și pentru interesele financiare ale Uniunii”, se arată în comunicat.
Comisarul Johannes Hahn responsabil pentru buget și administrație, a detaliat duminică neregulile descoperite în cazul Ungariei:
Concluzia Comisiei este că măsurile de remediere propuse ar putea, în principiu, să rezolve problemele în cauză, dacă sunt detaliate corect în legi și norme relevante și sunt puse în aplicare în conformitate.
„Până la îndeplinirea pașilor-cheie de implementare, Comisia consideră că în această etapă rămâne în vigoare un risc pentru buget. Așa se explică decizia de astăzi și măsurile propuse, care iau în considerare și acțiunea de remediere pe care a prezentat-o Ungaria”, au transmis reprezentanții CE.
În această etapă, Comisia propune următoarele măsuri:
„Obiectivul nostru final în cadrul acestui mecanism este ca bugetul să nu mai fie în pericol și sperăm să realizăm acest lucru cât mai curând posibil prin reformele adecvate din Ungaria. Astăzi, arătăm puterea acestui nou instrument de protecție de a rezolva problemele: am văzut o mișcare semnificativă la nivelul angajamentelor de reformă. În același timp, propunerea noastră către Consiliu este, în egală măsură, o expresie că vom suspenda fonduri pentru a proteja bugetul dacă nu vor fi aplicate soluțiile promise”, a conchis comisarul Johannes Hahn, în discurcul publicat de Comisie.
Începând din acest moment, Consiliul are la dispoziție o lună pentru a decide dacă adoptă astfel de măsuri, cu majoritate calificată. Această perioadă poate fi prelungită cu maximum două luni în circumstanțe excepționale.
„Între timp, Comisia va monitoriza situația și va informa Consiliul cu privire la orice element relevant care ar putea avea un efect asupra evaluării sale actuale. Ungaria s-a angajat să informeze pe deplin Comisia cu privire la îndeplinirea etapelor cheie de implementare până la 19 noiembrie”, a transmis Comisia.
Regulamentul privind un regim general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii asigură protecția bugetului UE în cazurile în care încălcarea principiilor statului de drept afectează sau riscă să afecteze în mod grav buna gestiune financiară a acesteia sau protecția intereselor financiare ale UE într-un mod suficient de direct. Se aplică din ianuarie 2021. De atunci, Comisia monitorizează situația din țările UE și colectează informații relevante.
Pe 2 martie 2022, Comisia Europeană și-a adoptat orientările privind regimul general de condiționalitate. Orientările explică în detaliu modul în care Comisia va aplica regulamentul, inclusiv modul în care vor fi protejate drepturile beneficiarilor finali și ale beneficiarilor finanțării UE.
Procedura în cazul Ungariei este prima în baza acestui regulamentului. Comisia continuă să monitorizeze informațiile din toate sursele relevante, pentru a identifica posibile încălcări relevante ale principiilor statului de drept, conform informării Comisiei.