Comisia Europeană a inițiat o procedură de investigare în cazul unor companii producătoare de baterii auto, printre care se numără o firmă din România, suspectate de încălcarea reglementărilor concurențiale prin înțelegeri de majorare a prețurilor în Spațiul Economic European (SEE).
”Comisia Europeană a informat producătorii de acumulatori auto Banner, Clarios (fost JC Autobatterie), Exide, FET (și predecesorul Elettra), și Rombat, precum și asociația comercială Eurobat și furnizorul de servicii al acesteia, Kellen, despre opinia preliminară că au încălcat reglementările UE antitrust printr-o înțelegere secretă de majorare a prețurilor acumulatorilor furnizați producătorilor auto din Spațiul Economic European (SEE)”, anunță Comisia Europeană, într-un comunicat postat pe site-ul oficial.
Comisia Europeană a transmis o Comunicare privind Obiecțiile față de aceste practici, o procedură formală în investigațiile privind încălcarea reglementărilor Uniunii Europene.
Comisia Europeană exprimă preocupări că în perioada 2004-2017 ”cei cinci producători de baterii auto au creat, au publicat și au convenit să utilizeze noi indici în negocierile cu producătorii de automobile privind prețurile (prin Sistemul Premium Eurobat)”. ”Scopul acestui presupus comportament a fost de a stabili un element important al prețului final al bateriilor”, subliniază Comisia Europeană.
Comisia Europeană este preocupată și de faptul că asociația comercială Eurobat și furnizorul său de servicii Kellen aveau cunoștință de acest presupus comportament și au contribuit activ la el prin oferirea de asistență producătorilor de baterii auto pentru a crea și a administra sistemul premium Eurobat. Presupusele practici se referă la bateriile vândute în Spațiul Economic European producătorilor de mașini noi și furnizorilor de piese de schimb (dar doar prin intermediul rețelelor de service-uri autorizate).
Dacă opinia preliminară se va confirma, aceste practici ar fi încălcări ale Articolului 101 al Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene și ale Articolului 53 al Acordului Spațiului Economic European (SEE), care interzic crearea de carteluri și alte practici de afaceri restrictive. Această interdicție include comportamentul anticoncurențial al asociațiilor companiilor.
În cazul în care Comisia Europeană va concluziona, după ce părțile își exercită dreptul la apărare, că există dovezi suficiente pentru o procedură de sancționare (infringement) din cauza încălcării reglementărilor comunitare, poate adopta o decizie de interzicere a acestor practici și poate aplica o amendă de până la 10% din cifra de afaceri mondială anuală a societății în cauză.
Foto: Profimedia
Citește și: