Comisia Europeană va propune modalități de folosire a profiturilor generate de activele ruse, dar este improbabil să ajungă în curând la Ucraina
Comisia Europeană va prezenta, săptămâna viitoare, o propunere legislativă privind posibilități de utilizare a profiturilor generate din activele ruse blocate prin sancțiuni, dar pozițiile Franței, Germaniei și Belgiei generează dubii asupra primirii fondurilor de către Ucraina, afirmă surse politice de la Bruxelles.
Conform agenției Reuters, proiectul de lege ar urma să fie prezentat de Comisia Europeană pe 12 decembrie, cu două zile înaintea summitului Consiliului European, unde vor fi analizate fonduri de miliarde de euro pentru Ucraina și posibilitatea lansării negocierilor pentru admiterea în Uniunea Europeană.
Planurile ar putea fi blocate de Ungaria în Consiliul Uniunii Europene. În plus, potrivit unor diplomați, Ucraina probabil nu va beneficia curând de profiturile generate de activele ruse blocate prin sancțiunile impuse de Uniunea Europeană.
Unele state UE și Banca Centrală Europeană se tem de litigii
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Berlin a declarat că oficialii germani încearcă să identifice active ruse care ar putea fi utilizate.
”Măsura în care pot fi utilizate aceste active pentru reconstrucția Ucrainei face obiectul discuțiilor la nivelul Uniunii Europene. Trebuie să analizăm toate problemele relevante la nivel financiar și juridic”, a explicat oficialul german.
Potrivit Comisiei Europene, sunt blocate active ale unor entități private ruse în valoare de 28 de miliarde de euro și titluri ale Băncii centrale din Rusia în valoare de 207 miliarde de euro. Din acestea, în Belgia sunt fonduri de 125 de miliarde de euro, iar Guvernul belgian estimează că acestea vor genera profituri de 2,3 miliarde de euro în 2023-2024.
Comisia Europeană vrea să introducă reglementări pentru utilizarea acestor active în spațiul Uniunii Europene, dar este necesar votul în unanimitate în Consiliul UE.
Oricum, fondurile nu vor putea fi transferate direct în bugetul Uniunii Europene, din cauza riscurilor litigiilor și pe fondul opoziției Băncii Centrale Europene (BCE).
”Mai multe state membre au preocupări de natură juridică. Nu va exista un transfer în bugetul comunitar în viitorul apropiat”, a afirmat un diplomat, sub protecția anonimatului.
Foto: Profimedia
Citește și: