Prima pagină » Știri externe » Comisia Europeană vrea plafonarea prețului energiei din surse regenerabile si nucleare la 180 de euro MWh

Comisia Europeană vrea plafonarea prețului energiei din surse regenerabile si nucleare la 180 de euro MWh

Comisia Europeană vrea plafonarea prețului energiei din surse regenerabile si nucleare la 180 de euro MWh
Comisia Europeană vrea plafonarea prețului energiei

Comisia Europeană lucrează la un plan prin care prețul energiei din surse regenerabile și nucleare să fie plafonat la 180 de euro MWh, astfel executivul vrea să plafoneze profiturilor companiilor energetice şi direcţionarea banilor spre consumatori, în încercarea de a diminua preţurile la energie care alimentează o inflaţie record.

Executivul comunitar vrea să plafoneze preţurile pentru producătorii de electricitate care nu utilizează gaze naturale la 180 de euro pentru un MWh

Acest lucru ar conduce la plafonarea veniturilor producătorilor de electricitate din surse regenerabile, centrale nucleare şi biomasă la mai puţin de jumătate faţă de preţul pe piaţă al energiei electrice, aproximativ 460 de euro pentru un Megawatt oră în prezent.

Totodată, Comisia Europeană vrea să taxeze suplimentar profiturile excesive ale companiilor care vând combustibili fosili. Taxa va fi de cel puţin 33% din profiturile suplimentare realizate în anul fiscal 2022.

Planurile președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, trebuie să fie finalizate și, în cele din urmă, aprobate de statele membre, existând diviziuni profunde în ceea ce privește modul de abordare a crizei. Deja cea mai controversată idee – limitarea prețului gazelor rusești importate – a fost amânată pentru mai multe discuții. Dar prețurile la gaze scad deja, cel puțin în parte datorită acțiunii europene.

Blocul încearcă, de asemenea, să creeze instrumente pentru a atenua volatilitatea pe piețele energetice, în condițiile în care prețurile în creștere au dus la apeluri în marjă din ce în ce mai mari. Mai multe guverne naționale au luat deja măsuri, ceea ce a sporit încrederea pe piață și a contribuit la reducerea prețurilor.

Comisia colaborează cu autoritățile europene de reglementare bancară, „evaluând aspecte legate de eligibilitatea garanțiilor și a marjelor, precum și posibile modalități de limitare a volatilității excesive pe parcursul zilei, potrivit unui proiect de document.

Provocarea va consta în găsirea unei soluții la nivelul UE care să se potrivească fiecăruia dintre statele membre, cu sursele lor diferite de energie, bogăție și putere industrială. Șefa CE își va prezenta planurile miercuri, iar președinția cehă a convocat o altă reuniune de urgență pentru 30 septembrie.

Sursa: Agerpres

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și