Comisia Europeană le recomandă statelor Uniunii Europene, în cadrul acțiunilor comune de consolidare a securității economice, efectuarea de teste de rezistență pentru contracararea riscurilor în patru sectoare tehnologice fundamentale – industria semiconductorilor, domeniul inteligenței artificiale, sistemele cuantice și biotehnologiile.
Comisia Europeană a adoptat, marți, o Recomandare privind tehnologiile esențiale pentru securitatea economică a Uniunii Europene, în cadrul acțiunilor care derivă din Strategia Europeană pentru Securitate Economică.
”Au fost identificate patru sectoare tehnologice considerate ca având o probabilitate mare de a genera cele mai sensibile și imediate riscuri asociate securității tehnologice și transferurilor ilegale de date industriale: tehnologiile pentru semiconductori avansați, tehnologiile de inteligență artificială, tehnologiile cuantice și biotehnologiile”, anunță Comisia Europeană. Statele Uniunii Europene sunt îndemnate să efectueze până la sfârșitul acestui an ”evaluări colective privind riscurile”, inclusiv în sectorul privat.
”Lansăm astăzi evaluări colective privind riscurile, împreună cu statele membre, în patru domenii tehnologice esențiale pentru securitatea noastră economică. Tehnologia este în prezent în centrul competiției geopolitice, iar Uniunea Europeană vrea să fie un jucător, nu un teren de joacă. Iar, pentru a fi jucător, avem nevoie de o poziție unitară a UE, pe baza evaluărilor comune asupra riscurilor. Prin această abordare, rămânem un actor global deschis și predictibil, unul care își pune în valoare avantajul tehnologic și abordează dependențele. Ca rezultat al acestor teste, piața noastră comună va deveni mai puternică, în toate componentele sale”, a declarat Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Valori și Transparență.
Thierry Breton, comisarul european pentru Piața Internă, consideră că testele de rezistență în sectoarele tehnologice fundamentale se înscriu în strategia de ”limitare a riscurilor” pentru economia UE, mai ales în contextul domeniilor industriale cu dublu uz, civil și militar. ”Acesta este un pas important spre reziliență. Trebuie să monitorizăm continuu tehnologiile esențiale, să evaluăm expunerile la riscuri și, când este necesar, trebuie să aplicăm măsuri pentru protejarea intereselor strategice și a securității. Europa se adaptează noilor realități geopolitice, punând capăt erei naivității și acționând ca adevărată putere geopolitică”, a subliniat Thierry Breton.
Foto: Profimedia
Citește și:
BCE va continua MAJORAREA dobânzii de referință dacă inflația persistă