Raportul Comisiei Mueller arată clar că președintele nu a fost exonerat, potrivit NYT.
La pagina 182 (volumul II), raportul Comisiei de anchetă privind ingerințele electorale ruse și presupusele contacte ale echipei electorale a lui Donald Trump cu Moscova conține următorul paragraf: „Dacă după investigația completă am fi încrezători asupra faptului că în mod clar președintele nu a comis acțiuni de obstrucționare a justiției, am spune acest lucru”.
„A stabili dacă domnul Trump a comis acțiuni de obstrucționare a justiției implică probleme complicate juridice și constituționale care nu li se aplică cetățenilor de rând, dar raportul subliniază clar că ancheta nu l-a exonerat pe președinte. Referindu-se la posibilitatea ca președintele să fi obstrucționat justiția prin exercitarea autorității constituționale, în acțiuni precum demiterea directorului FBI James Comey, raportul notează că membrii Congresului au prerogativele de a interveni pentru a opri utilizarea în mod corupt a prerogativelor prezidențiale. Democrații din Congres în mod sigur vor face referire la terminologia folosită pentru a justifica continuarea anchetelor”, comentează editoralista NYT Sharon LaFraniere.
„După o investigație de 22 de luni, procurorul special Robert Mueller a constatat că sunt dovezi insuficiente pentru a stabili dacă președintele sau colaboratorii săi au fost implicați într-o conspirație penală cu Rusia pentru a perturba scrutinul din 2016, în pofida numeroaselor contacte ale echipei sale de campanie cu rușii. Raportul Comisiei Mueller a detaliat și eforturile președintelui de a obstrucționa ancheta, analizând dacă acțiunile constituie obstrucționarea justiției”, subliniază cotidianul The New York Times.
Dacă nu a fost nicio complicitate cu Rusia și nicio acțiune de obstrucționare a justiției, de ce atât de multe minciuni?
Matt Apuzzo, NYT: „Una dintre întrebările de importanță majoră din ultimii doi ani – care a alimentat campaniile de presă, investigația federală și verificările Congresului – este de ce atât de mulți oameni din jurul președintelui Trump au mințit, au indus în eroare sau și-au schimbat mărturiile. Cei care sperau că procurorul Robert Mueller va obține răspunsurile la aceste întrebări vor fi dezamăgiți. Și Mueller pare să fie la fel de confuz ca toată lumea privind motivele”.
Procurorul Mueller sugerează un model comportamental al lui Donald Trump în sensul afectării investigației
Raportul Comisiei Mueller, pagina 157 (volumul II): „Incidentele au fost comise frecvent prin întâlniri între două persoane, în care președintele a încercat să își folosească prerogativele oficiale în afara canalelor oficiale. Aceste acțiuni merg de la eforturile de înlăturare din funcție a procurorului special, la anularea efectelor recuzării procurorului general, de la tentativa de utilizare a prerogativelor oficiale pentru limitarea scopului investigației la contacte directe și indirecte cu martori, cu potențialul de a influențare a mărturiilor acestora (…)”.
Raportul Comisiei de anchetă arată că Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, nu s-a deplasat deloc la Praga pentru a se întâlni cu ruși
Raport, pagina 139 (volumul II): „La începutul lunii mai 2017, Michael Cohen a primit solicitări din partea Congresului pentru a furniza declarații și documente pentru investigațiile parlamentare privind ingerințele electorale ruse în scrutinul prezidențial din 2016. La acea vreme, Cohen a înțeles că interesul Congresului asupra lui se referea la o întâlnire pe care ar fi avut-o (…) cu oficiali ruși, la Praga, în timpul campaniei electorale. Cohen nu s-a deplasat deloc la Praga și nu era preocupat de aceste suspiciuni (…). Pe 18 mai 2017, Cohen s-a întâlnit cu președintele pentru a discuta despre solicitările Congresului, iar președintele l-a instruit pe Cohen să coopereze deoarece nu era nicio problemă în acest caz”.
NYT notează că actualul procuror general, William Barr, a redactat masiv fragmentele din raport despre presupusele dovezi ale contactelor echipei electorale a lui Donald Trump cu site-ul WikiLeaks. William Barr a argumentat că aceste tipuri de materiale trebuie ținute secrete, fiind relevante pentru potențiale aspecte penale în curs.
Departamentul Justiției a furnizat Congresului raportul complet al Comisiei de anchetă Robert Mueller, dar în public a fost prezentată o versiune redactată.
Comisia Robert Mueller a depistat o serie de posibile infracțiuni în cursul anchetei și a formulat recomandări de continuare a investigațiilor în 14 cazuri.