Prima pagină » Știri externe » Comisia Robert Mueller nu recomandă noi proceduri de inculpare în ancheta ingerințelor ruse

Comisia Robert Mueller nu recomandă noi proceduri de inculpare în ancheta ingerințelor ruse

Comisia Robert Mueller nu recomandă noi proceduri de inculpare în ancheta ingerințelor ruse
Procurorul Robert Mueller nu recomandă noi proceduri de inculpare în investigația privind ingerințele electorale ruse, afirmă un oficial de rang înalt citat de cotidianul The New York Times, care notează că rămâne întrebarea dacă raportul condamnă ori nu comportamentul președintelui Donald Trump.

Procurorul special Robert Mueller i-a transmis vineri seară procurorului general din SUA, William Barr, raportul privind ingerințele ruse în campania electorală din 2016, finalizând o investigație care provocat tensiuni politice naționale și a generat dubii asupra președintelui Donald Trump timp de aproape doi ani.

William Barr i-a anunțat printr-o scrisoare pe liderii Congresului că ar putea să le facă o prezentare a „principalelor concluzii” la sfârșitul acestei săptămâni, o rapiditate surprinzătoare pentru un raport așteptat de câteva luni. Procurorul general a precizat că menține angajamentul de a fi „cat mai transparent posibil”.

În ceea ce pare a fi o susținere acordată unei investigații pe care Donald Trump a catalogat-o frecvent drept „vânătoare de vrăjitoare”, William Barr a declarat că oficiali din Departamentul Justiției nu au fost nevoiți să intervină deloc pentru a-l opri pe procurorul special Robert Mueller să ia măsuri inadecvate. Conform regulamentului, William Barr ar fi trebuit să informeze comisiile pentru Afaceri Judiciare din Congres despre asemenea intervenții.

Un oficial din cadrul Departamentului Justiției a declarat pentru cotidianul The New York Times că procurorul special Robert Mueller nu va recomanda noi proceduri de inculpare, un comunicat menit să pună capăt speculațiilor că Donald Trump ori alți oficiali de rang înalt ar putea fi acuzați formal.

„În condițiile în care oficiali din Departamentul Justiției subliniază că ancheta coordonată de Robert Mueller este la final și că Biroul procurorului special se va închide, întrebarea formulată atât de criticii, cât și de susținătorii lui Donald Trump ar fi dacă procurorii au condamnat în raport comportamentul președintelui, dacă l-au exonerat ori niciuna dintre cele două variante. Avocații președintelui se pregătesc deja pentru o posibilă acțiune judiciară pentru a obține invocarea privilegiilor executive în scopul menținerii secrete a unor fragmente ale raportului de anchetă”, notează cotidianul The New York Times.

De la începerea activității, în mai 2017, echipa procurorului Robert Mueller a încercat să afle cum au influențat activiști ruși rezultatul scrutinului prezidențial din 2016 și dacă vreun membru al echipei de campanie a lui Donald Trump a cooperat, conștient sau nu, cu ei. Deși ancheta, inițiată cu câteva luni înainte de Biroul Federal de Investigații (FBI), a dezvăluit o amplă operațiune rusă de influențare a scrutinului, nu există dovezi publice că președintele ori consilierii lui au colaborat.

Cu toate acestea, impactul negativ asupra lui Donald Trump și asupra apropiaților lui a fost extins. Șase consilieri ai lui Donald Trump au fost inculpați sau condamnați pentru infracțiuni, în principal pentru că i-au mințit pe anchetatori sau pe membrii Congresului. Alții sunt încă investigați în dosare transmise de Comisia Mueller procurorilor federali din New York sau din alte zone. Zeci de agenți de informații sau alți cetățeni ruși, precum și trei companii din Rusia sunt vizați de proceduri care probabil se vor opri în instanțe deoarece inculpații nu pot fi extrădați în Statele Unite.

Politicienii republicani au sesizat imediat informația că nu vor fi formulate noi inculpări, considerând că este o victorie pentru Donald Trump. „Aceste informații confirmă ce știam cu toții: nu a existat niciun fel de complicitate cu Rusia”, a reacționat congresmanul republican Steve Scalise.

Însă politicienii democrați, inclusiv cei care s-au înscris în cursa pentru desemnarea candidatului în scrutinul prezidenial din 2020, insistă să fie publicat în totalitate raportul Comisiei Robert Mueller. Democrata Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, și Chuck Schumer, liderul grupului democrat din Senat, l-au avertizat pe procurorul general William Barr să nu transmită Casei Albe în mod informal vreo sinteză a raportului de anchetă. „Casa Albă nu trebuie lăsată să intervină în decizii referitoare la ce părți ale concluziilor sau dovezilor pot fi făcute publice”, au declarat Nancy Pelosi și Chuck Schumer într-un comunicat comun.

„Atenția publicului american asupra unei investigații coordonate de un procuror special nu a mai fost atât de mare de la Watergate. Sondajele de opinie relevă că cei mai mulți americani vor să afle concluziile raportului, iar Camera Reprezentanților a adoptat în unanimitate o rezoluție care nu are caracter obligatoriu în sensul publicării raportului de anchetă”, observă NYT.

Procurorul general William Barr a anunțat că va lua o decizie privind publicarea raportului după ce se va cobsulta cu procurorul special Robert Mueller și cu Rod Rosenstein, adjunctul procurorului general care a monitorizat investigația. Oficiali din cadrul Departamentului Justiției au dat asigurări că Președinția SUA a fost ținută la distanță. Doar câțiva membri ai agențiilor federale au văzut raportul, a afirmat Kerri Kupec, un purtător de cuvânt al Departamentului Justiției.

Un avocat al Casei Albe a fost înștiințat că procurorul special Robert Mueller i-a transmis raportul procurorului special William Barr, dar niciun oficial de la Casa Albă nu a văzut raportul și nu a aflat informații din document, a confirmat Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Președinției SUA.

Chiar dacă raportul procurorului special Robert Mueller este finalizat, unele aspecte ale investigației rămân active și ar putea fi analizate de aceiași procurori după ce vor reveni la activitățile din Departamentul Justiției.

Președintele Donald Trump l-a criticat din nou acum câteva zile pe procurorul special Robert Mueller, afirmând că a decis „de nicăieri” să elaboreze un raport de anchetă, ignorând reglementările. Dar președintele a afirmat că raportul trebuie publicat, întrucât „zeci de milioane” de americani vor să afle ce conține. „Oamenii trebuie să vadă raportul. Nu a existat nicio complicitate, nicio acțiune de obstrucționare a justiției, nu a fost nimic”, a insistat Donald Trump.

Biroul Federal pentru Investigații (FBI), Senatul SUA și Camera Reprezentanților anchetează cazul ingerințelor Rusiei în campania electorală și presupuse contacte între apropiați ai președintelui Donald Trump și oficiali ruși, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigațiile. Donald Trump a negat orice colaborare cu Administrația de la Moscova în campania electorală.

Partidul Democrat din Statele Unite a intentat un proces împotriva Rusiei, echipei de campanie electorală a președintelui Donald Trump și site-ului WikiLeaks, denunțând o presupusă conspirație pentru perturbarea scrutinului prezidențial desfășurat în SUA în 2016. Comisia pentru Informații din Camera Reprezentanților a dispus încheierea anchetei privind ingerințele Rusiei, stabilind că nu au existat acțiuni coordonate ale echipei de campanie a președintelui Donald Trump cu Moscova. Potrivit serviciilor de informații americane, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influențare a rezultatului scrutinului prezidențial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump și în ambiția de a submina sistemul liberal-democratic occidental.

Foto: Hepta

Citește și