Prima pagină » Știri externe » Comoara care a stat 1.600 de ani pe fundul Mării Mediterane

Comoara care a stat 1.600 de ani pe fundul Mării Mediterane

Descoperire remarcabilă în Marea Mediterană, în largul coastelor israeliene. Doi scafandri au găsit în apropiere de portul roman Cezareea un vas naufragiat acum 1600 de ani, având la bord monede și statuete din bronz, notează CNN.

Scafandrii au descoperit la bordul vasului două bucăți metalice de aproximativ 18 kilograme, alcătuite din monede antice topite împreună în forma vasului de ceramică în care au fost ținute, scrie CNN.

Printre lucrurile găsite la bord se mai numără o lampă din bronz întruchipându-l pe zeul roman Sol, o statuie a zeiței Luna și numeroase alte obiecte, dar și numeroase monede romane bătute în timpul Imperiului Roman din secolul al IV-lea.

 „Era o navă comercială care avea ca scop reciclarea metalelor, dar care a prins o furtună la intrarea în port, plutind apoi în derivă până ce a fost distrusă de roci”, a declarat Jacob Sharvit, director al Unității de Marină Arheologică din Israel.

„Statuile din metal sunt descoperiri arheologice rare, acestea fiind topite și reciclate în antichitate. Nisipul a protejat statuile, astfel că ele se află într-o stare de conservare uimitoare”, a mai spus acesta.

Cezareea, localitate denumită așa în cinstea împăratului roman Augustus Cezar, a fost construită în jurul anului 20 î.H pentru a servi drept port important al Imperiului Roman la Mediterană. Astăzi reprezintă un parc național și o destinație turistică populară în Israel.

Această comoară nu este singura descoperire marcantă din Cezareea. În luna februarie 2015, scafandri au găsit aproximativ 2000 de monede de aur, cea mai mare descoperire de monede făcută vreodată în Israel.
 

Autor

Citește și