Octogenarul german, în casa căruia au fost găsite câteva sute de opere semnate de Henri Matisse, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir și Paul Gauguin, a semnat cu Ministerul federal al Culturii și cu Ministerul bavarez al Justiției un acord în care confirmă, așa cum se angajase la sfârșitul lunii martie, să restituie operele de artă pentru care autoritățile au dovedit că proveneau din spolierile efectuate de Al Treilea Reich.
În virtutea acestui acord, Cornelius Gurlitt promite în special să respecte Declarația din la Washington din 1998, semnată de Germania, prin care 44 de state s-au angajat să regăsească și să restituie operele de artă furate de naziști. El a încredințat autorităților germane sarcina de a centraliza cercetările despre eventualii moștenitori ai familiilor care au deținut unele dintre operele găsite în reședința sa.
„În principal, autoritățile au dorit să efectueze în decurs de un an cercetările asupra provenienței acestor opere și să le restituie”, se precizează într-un comunicat comun. „Operele de artă pentru care aceste căutări asupra provenienței lor nu vor fi finalizate vor fi predate lui Cornelius Gurlitt”.
„Prin acest acord semnat, am reușit să stabilim bazele necesare pentru a găsi soluții juste și echitabile, mai ales prin intermediul restituirilor”, a declarat ministrul federal al Culturii, Monika Grütter.
În apartamentul din Munchen al lui Cornelius Gurlitt, în vârstă de 81 de ani, autoritățile germane au descoperit în 2012 o veritabilă „comoară”, alcătuită din 1.406 opere de artă. Într-o altă locuință, pe care colecționarul german o deține în orașul Salzburg, în Austria, autoritățile au găsit alte 238 de opere valoroase, dintre care 39 de picturi pe pânză și acuarele semnate de nume prestigioase din istoria artei.
Cornelius Gurlitt a moștenit colecția de la tatăl său, Hildebrand Gurlitt, un comerciant cu obiecte de artă care a primit ordin de la Hitler să cumpere și să vândă așa-numitele „opere de artă degenerată” pentru a finanța activitățile naziste din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Conform Muzeului Holocaustului din Statele Unite ale Americii, naziștii și-ar fi însușit în jur de 16.000 de opere de artă, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.