Compania braziliană Petrobras a fost spionată de către americani
Statele Unite au spionat gigantul petrolier brazilian Petrobras, cea mai mare companie din țară, potrivit unor documente aparținând serviciilor secrete dezvăluite duminică de către televiziunea Globo din Brazilia, relatează AFP.
Televiziunea a prezentat documente furnizate de informaticianul american Edward Snowden, datând din iunie 2012.
În urmă cu o săptămână, postul a dezvăluit, prin documente provenind de la Snowden, că americanii au spionat comunicațiile președintei braziliene Dilma Rousseff.
Rețeaua privată Petrobras, dar și comunicațiile lui Rousseff au fost supravegheate de Agenția Națională americană pentru Securitate (NSA).
„Acest lucru contrazice ceea ce afirmă NSA, (și anume) că nu face spionaj economic”, a subliniat televiziunea braziliană.
Cifra anuală de afaceri a Petrobras este de 280 de miliarde de reali (aproximativ 93 de miliarde de euro), iar compania este liderul mondial în domeniul exploatărilor de petrol în ape foarte adânci, potrivit Globo, care a adăugat că nu cunoaște amploarea spionajului și că nu are piste cu privire la ceea ce căutau serviciile secrete americane.
Aceste acuzații provin din documente aparținând serviciilor secrete americane deținute de fostul informatician al serviciilor americane de informații Edward Snowden. El este inculpat pentru spionaj în Statele Unite, după ce a dezvăluit amploarea supravegherii informatice americane în lume. Snowden este refugiat, în prezent, în Rusia. El a cedat documente jurnalistului american Glenn Greenwald, care trăiește în prezent la Rio de Janeiro.
Președintele american Barack Obama s-a angajat să răspundă până miercuri Guvernului brazilian cu privire la acuzații de spionaj american în Brazilia.
Rousseff, care a prevăzut să efectueze o vizită la Washington pe 23 octombrie, a anunțat vineri amânarea plecării echipei care urma să pregătească vizita, în așteptarea unor explicații americane cu privire la acest caz.
Ministrul brazilian al Comunicațiilor Paulo Bernardo a declarat marți că „toate explicațiile oferite de la începutul acestei afaceri s-au dovedit false”.
„Pare mai grav decât la prima vedere”, a subliniat Bernardo. „Acesta este spionaj comercial, industrial și există un interes al Statelor Unite să cunoască lucruri ca «pre sal» (zăcăminte importante de petrol în ape adânci în Brazilia) și alte probleme importante în domeniile economic și comercial”, a subliniat ministrul.
Brasilia a cerut în iulie Washingtonului explicații, după ce cotidianul O Globo a dezvăluit – pe baza acelorași documente – că Brazilia face parte dintr-o rețea de 16 baze de spionaj aparținând serviciilor secrete americane.