Compania care deține Facebook, AMENDATĂ cu 250 de milioane de euro pentru o breșă de securitate

Publicat: 17 12. 2024, 17:13

Autoritățile de supraveghere a confidențialității din Uniunea Europeană au impus companiei Meta, proprietarul Facebook, amenzi în valoare totală de 251 de milioane de euro, la finalul unei investigații privind o breșă în securitatea datelor. 

Breșa în securitatea datelor de pe platforma de social media a avut loc în 2018 și a compromis milioane de conturi, conform Associated Press.

Comisia pentru Protecția Datelor din Irlanda a emis sancțiunile după finalizarea anchetei privind breșa, când hackerii au obținut acces la conturile utilizatorilor exploatând erori din codul platformei care le-au permis să fure chei digitale, cunoscute sub numele de „jetoane de acces”.

Conform reglementărilor Uniunii Europene privind confidențialitatea, organismul de supraveghere din Irlanda este principala autoritate de reglementare în materie de confidențialitate în cazul Meta, deoarece sediul regional al companiei se află în Dublin.

Autoritatea de supraveghere a emis mustrări și „sancțiuni administrative” în valoare de 251 de milioane de euro după ce a constatat multiple încălcări ale normelor, cunoscute sub numele de Regulamentul general privind protecția datelor.

29 de milioane de conturi afectate

Când a dezvăluit pentru prima dată problema, Facebook a declarat că au fost afectate 50 de milioane de conturi de utilizatori. Dar numărul real a fost de aproximativ 29 de milioane, inclusiv trei milioane în Europa, a declarat autoritatea de supraveghere din Irlanda.

Meta va face apel la decizie, au declarat reprezentanții companiei.

„Această decizie se referă la un incident din 2018. Am luat măsuri imediate pentru a rezolva problema imediat ce a fost identificată”, au spus reprezentanții Meta.

Compania a declarat că „a informat în mod proactiv persoanele afectate”, precum și autoritatea de supraveghere din Irlanda.

Compania a declarat că, după descoperirea breșei de securitate, a alertat FBI și autoritățile de reglementare din SUA și Europa.

Hackerii s-au folosit de trei erori distincte în opțiunea „Vezi ca” de pe Facebook, care permitea utilizatorilor să vadă cum apar profilurile lor când sunt văzute de alte persoane.

Atacatorii au folosit vulnerabilitatea pentru a fura jetoane de acces din conturile persoanelor ale căror profiluri apăreau în căutările efectuate cu ajutorul funcției „Vezi ca”.

Atacul se muta apoi de la un prieten Facebook al utilizatorului la altul. Deținerea acestor jetoane le-ar fi permis atacatorilor să controleze conturile respective.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI: