Hotărârea a fost luată la o zi după ce Donald Trump a anunțat reincluderea Coreei de Nord pe lista „statelor care susțin terorismul”, însă nu există informații clare potrivit cărora cele două decizii ar fi corelate.
Beijingul a susținut deciziile luate de Organizația Națiunilor Unite în privința regimului Kim Jong-Un, dar s-a opus sancțiunilor care ar fi putut afecta populația.
Zborurile au fost „suspendate temporar din cauza operațiunilor nesatisfăcătoare”, a declarat un angajat din biroul de presă al companiei Air China, care s-a prezentat doar cu numele de Zheng.
Zheng a mai adăugat că ultimul zbor spre Phenian a avut loc luni și nu are niciun detaliu despre când va fi reluată activitatea.
Lu Kang, un purtător de cuvânt al ministrului chinez de Externe, a declarat că nu a auzit de hotărârea companiei Air China, spunând că o astfel de decizie este luată pe baza „operațiunilor statului și pieței”.
„Dat fiind că este o situația sensibilă și complexă în peninsulă, sperăm că toate părțile implicate relevante vor face ceva pentru atenuarea tensiunii și reluarea negocierilor și dialogului pentru a rezolva problema nucleară din regiune”, a adăugat Lu Kang.
Companiile aeriene au redus numărul zborurilor spre Coreea de Nord din cauza tensiunilor politice care atrăgeau un număr din ce în ce mai mic de turiști și vizitatori.
În urma suspendării zborurilor companiei Air China, singura companie care mai efectuază zboruri între Coreea de Nord și Asia a rămas compania statului nord-coreean, Air Kyoro, care leagă Phenianul de orașele chineze Beijing, Shanghai, Shenyan și Dandong și de orașul rus Vladivostok.
Statutul zborurilor companiei Air Kyoro este încă neclar, deși site-ul oficial a anunțat că avionul care trebuia să plece, marți, de la Beijing la Phenian, a decolat conform programului.