Prima pagină » Știri externe » Compania SpaceX a testat cu succes racheta care va realiza primul zbor spațial privat spre ISS

Compania SpaceX a testat cu succes racheta care va realiza primul zbor spațial privat spre ISS

Compania SpaceX a testat cu succes racheta care va realiza primul zbor spațial privat spre ISS
Compania americană SpaceX a testat cu succes, luni, racheta Falcon 9, care va efectua pe 7 mai primul zbor privat spre Stația Spațială Internațională (ISS) și va propulsa în spațiu capsula Dragon, informează AFP.

Compania americană SpaceX a testat cu succes, luni, racheta Falcon 9, care va efectua pe 7 mai primul zbor privat spre Stația Spațială Internațională (ISS) și va propulsa în spațiu capsula Dragon, informează AFP.

Pe parcursul acestui test, cele nouă motoare principale ale rachetei au fost pornite și au funcționat timp de doar două secunde. În ciuda timpului scurt de funcționare, inginerii au putut să verifice toți parametrii tehnici, au precizat reprezentanții firmei americane într-un comunicat postat pe site-ul companiei.

Această repetiție generală a avut loc la baza aeriană Cape Canaveral din Florida, de unde racheta Falcon 9 va fi lansată spre ISS pe 7 mai.

Luni, 7 mai, la ora 13.38 GMT (16.38 ora României, n.r.), racheta va fi lansată în spațiu și va transporta capsula Dragon, care nu va avea la bord un echipaj uman.

Capsula Dragon – care are o greutate de șase tone, o lungime de 5,2 metri și un diametru de 3,6 metri – va deveni, dacă totul se va desfășura conform planurilor, primul vehicul spațial privat care se va conecta cu ISS.

Pentru această primă conectare, astronauții de la bordul ISS vor folosi un braț robotizat al stației pentru a prinde capsula Dragon.

Capsula va transporta o mică încărcătură cu o sarcină utilă de o jumătate de tonă, constituită în principal din provizii pentru echipajul de pe ISS. Dragon va efectua aceleași manevre de apropiere de ISS ca și vehiculul de tip cargo automatizat european ATV și cel japonez HTV, urmând să realizeze, înainte de conectare, un zbor în jurul ISS, la o distanță de 2,5 kilometri, înainte de a se apropia de stație.

După trei săptămâni de la conectare, capsula Dragon se va desprinde de ISS și va reveni pe Terra, urmând să fie recuperată din apele Oceanului Pacific, în largul coastelor californiene.

Odată cu retragerea din circulație, în iulie 2011, a navetelor spațiale americane, după trei decenii de funcționare, timp în care au ajutat la asamblarea ISS, NASA mizează pe sectorul privat pentru a asigura, la costuri mai mici, aprovizionarea stației și transportul astronauților la bordul avanpostului orbital. Agenția spațială americană intenționează să își consacre eforturile exclusiv în domeniul explorării zonelor îndepărtate ale spațiului.

ISS este un proiect spațial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanțat în principal de Statele Unite ale Americii și la realizarea căruia participă 16 țări. Stația este ocupată în permanență, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotație completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spațiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Florin Badescu, [email protected]