Companiile IT, alungate din Belarus de atitudinea lui Lukașenko: Talentele vor pleca din țară!
Sectorul IT ar putea deveni la rândul său o victimă a crizei politice violente din Belarus, punând în pericol o sursă a veniturilor străine, care valorează 5% din exporturi.
Personalul companiilor internaționale de IT s-au alăturat protestelor în masă și amenință că va renunța la Belarus după realegerea președintelui Aleksandr Lukașenko pe 9 august, despre care adversarii susțin că nu a fost una corectă. Poveștile deținuților torturați și ridicarea protestatarilor de pe stradă de către forțele de ordine au îngreunat situația angajaților din Minsk ai producătorului de software PandaDoc din California, a declarat directorul executiv al acestuia, Mikita Mikado.
Companiile IT, alungate din Belarus de atitudinea lui Lukașenk
„Toți cei din comunitatea IT, toți belarusenii din țară și din afara țării au fost șocați. Au fost șocați de cât de flagrant au fost organizate alegerile și de cât de multă violență a fost aplicată după aceea”, a spus Mikado.
Un sondaj intern a arătat că 83% dintre angajații PandaDoc din țară doresc să se mute.
„Dacă acest guvern va rămâne, nu va exista PandaDoc în Belarus”, a adăugat Mikado.
Cel puțin trei protestatari au fost uciși și mii, inclusiv angajații PandaDoc, au fost reținuți. Guvernul nu a comentat avertismentele companiilor IT care amenință că vor părăsi Belarusul și a refuzat să comenteze. Lukașenko neagă frauda electorală, iar guvernul neagă abuzul în cazul prizonierilor.
„Atmosferă de teamă”
Parcul Hi-Tech din Belarus, un hub de la marginea estică a orașului Minsk, a crescut la 750 de companii de la lansarea sa în 2006, angajând 58.000 de oameni și câștigând 2 miliarde de dolari în exporturi, conform cifrelor guvernamentale de la sfârșitul anului 2019.
Wargaming, care a creat jocul popular, World of Tanks, are o operațiune majoră la Minsk, la fel și EPAM Systems (EPAM.N), cu sediul în SUA, fondată de doi belarusieni în 1993.
Inginerii de software din Belarus se află, de asemenea, în spatele aplicației de messenger Viber, controlată de japonezi. Belarusul are o tradiție puternică în educația științifică și inginerească, la fel ca multe alte foste state sovietice. În timp ce protestele au izbucnit, lucrătorii IT au format lanțuri umane pe stradă în semn de solidaritate. Au creat platforme pentru urmărirea persoanelor care au dispărut în timpul represiunii și colectarea de fonduri pentru victime.
EPAM a lansat un program de recalificare pentru ca oamenii să înceapă o carieră în IT, dacă ar fi concediați din cauza faptului că susțin opoziția.
Fondatorul EPAM, Arkady Dobkin, a semnat o scrisoare deschisă în care solicită eliberarea prizonierilor și noi alegeri.
„Start-up-urile nu se nasc într-o atmosferă de teamă și violență. În viitorul apropiat, vom începe să observăm o plecare masivă a specialiștilor în străinătate”, se arată în scrisoare.
Directorul general al Rakuten Viber, Djamel Agaoua, a declarat pentru Forbes.ru faptul că această compania ar putea opri investițiile. Agaoua a anunțat că doi dintre angajații lui Viber au fost reținuți în timpul represiunii, unul dintre ei ajungând în spital.
Belarus, rămas fără internet: „Cel mai surprinzător eveniment”
Pe măsură ce protestele au luat amploare, tăierea internetului a lovit Belarusul în câteva zile, perturbând fluxul de mesaje, știri și videoclipuri împărtășite pe social media de manifestanți. Guvernul a dat vina pe închiderea internetului de către forțe externe.
„Nici măcar brutalitatea poliției nu a fost cel mai surprinzător eveniment din Belarus, ci faptul că internetul a fost închis complet”, a declarat Michael Rumiantsau, co-fondatorul belarusian al companiei de software FriendlyData, care a fost vândut către ServiceNow.Inc (NOW.N).
„Este de-a dreptul incredibil pentru partenerii americani, pentru clienții din SUA care consideră că acest lucru poate fi comparat cu situația din Coreea de Nord sau în alte țări cu regimuri totalitare”, a declarat acesta pentru Reuters.
„Talentele vor pleca din țară!”
Parcul informatic al Minsk a fost creat de fostul ambasador belarusian la Washington Valery Tsepkalo, acum o figură de opoziție, care se află în exil. Acesta a declarat pentru Reuters că parcul a arătat că „Belarusul poate fi asociat nu numai cu fermierii și cu cartofii”.
În 2016, parcul a reprezentat 1,5% din produsul intern brut. Până anul trecut, s-a înregistrat până la 6,1%, dar această creștere este acum în pericol.
„Tehnologia din Belarus va avea de suferit, deoarece talentul va căuta modalități de a pleca din țară”, a spus Mikado.