S-a ajuns la un COMPROMIS. Partidele lui Geert Wilders și liberalul Mark Rutte vor guverna împreună în Țările de Jos
Nationalistul Geert Wilders a declarat miercuri că s-a ajuns la un acord pentru formarea unui guvern de dreapta în Țările de Jos. Compromisul a fost făcut la aproape șase luni după alegeri.
Wilders a influențat politica olandeză față de imigrație încă de când era în băncile opoziției în 2006. Este cunoscut pentru opinii sale deschise față de Islam.
„Avem un acord între negociatori,” a spus Wilders, care deja a renunțat la poziția de prim-ministru pentru a aduce partidele la masa negocierilor. Discuțiile au durat luni de zile de la victoria surprinzătoare a lui Wilders la alegerile din 22 noiembrie 2023. Dar partidul său de extrema dreaptă, Partidul pentru Libertate, nu are suficientă majoritate. A obținut doar 23,49%.
Geert Wilders se voia premier
El avea o agendă naționalistă privind imigrația, finanțele și clima printre principalele puncte de conflict.
„Vom forma un guvern. Vom aștepta să vedem pe cine propune Wilders ca prim-ministru”, a declarat Pieter Omtzigt, liderul partidului centrist Noul Contract Social, care a luat 12,88%.
Un membru al Partidului Muncii care a condus unele dintre negocierile de coaliție, Ronald Plasterk, a fost nominalizat de mass-media olandeză ca un candidat probabil pentru a conduce un nou guvern. Dar acest lucru nu a fost confirmat, scrie potrivit Reuters. Wilders, în vârstă de 60 de ani, a temperat retorica anti-UE și anti-Islam și a renunțat la opoziția față de orice sprijin militar pentru Ucraina. Anunțul a urmat 16 ore de discuții până în primele ore ale zilei de miercuri.
Mark Rutte a anunțat anul trecut că renunță la politică
Acordul aduce împreună partidul de dreapta VVD (Partidul Popular pentru Libertate și Democrație) al premierului demisionar Mark Rutte, care a obținut 15% la alegeri, cu noul partid NSC și partidul de protest al fermierilor BBB sau Mișcarea fermier-cetățean, care a obținut 6,29%, într-o coaliție cu o majoritate puternică.
După ce Rutte și-a anunțat plecarea din politica olandeză anul trecut, Wilders a profitat de valul de sentimente anti-imigrație și anti-establishment pentru a obține cea mai mare victorie electorală. El s-a bazat pe preocupările generalizate legate de costul vieții și sistemul de sănătate suprasolicitat. Detaliile pactului guvernamental nu au fost anunțate imediat. Dar se așteaptă ca noul guvern să impună politici de migrație mai stricte.
Rămâne de văzut ce politică vor avea Țările de Jos față de aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Wilders și naționaliștii săi s-ar putea opune extinderii Schengen. Astfel, ar putea încurca planul optimist al guvernului PSD-PNL condus de premierul Marcel Ciolacu din România de aderare până la finalul acestui an. Mark Rutte, fostul premier, candidează în prezent la postul de Secretar General al NATO.