Trei nume de cardinali se află pe lista scurtă a „favoriților” la succesiunea lui Benedict al XVI-lea la conclavul care începe marți, relatează AFP, subliniind însă incertitudinea alegerii, scrie Mediafax.
LISTA SCURTĂ
ANGELO SCOLA: 72 de ani, italian. Numit în 2011 în postul-cheie de arhiepiscop de Milano de către Benedict al XVI-lea, el are o cultură vastă și este conservator, apărător al familiei tradiționale. Un apropiat al fostului papă, el a creat o revistă „Oasis” dezvoltând dialogul cu islamul.
ODILO SCHERER: 63 de ani, brazilian. Arhiepiscop din 2002, aflat la conducerea celei mai mari dioceze din America Latină, Sao Paolo. Având experiență în Curie, el este cunoscut pentru buna gestionare a diocezei sale. Urmând linia Curiei, el ar fi susținut de aceasta.
MARC OUELLET: 68 de ani, canadian. Originar din Quebec, el este unul dintre cei mai „ratzingerieni” din Curie, unde a fost prefect al Congregației pentru episcopi începând din 2010. Poliglot, el este foarte apreciat în America Latină, unde a lucrat multă vreme. Cu o cultură vastă, pozițiile sale conservatoare privind moravurile i-au adus o anume impopularitate în Quebec.
ALȚI CANDIDAȚI
PETER ERDÖ: 60 de ani, ungar. Arhiepiscop de Budapesta, Peter Erdö este președintele conferinței conferințelor episcopale din Europa (CCEE) din 2006.
CHRISTOPH SCHONBORN: 68 de ani, austriac. Arhiepiscop de Viena, el este un elev al lui Joseph Ratzinger. El a adoptat poziții ferme împotriva scandalurilor pedofile și s-a arătat deschis în privința locului în Biserică al persoanelor divorțate recăsătorite și al homosexualilor.
FRANCESCO ROBLES ORTEGA: 64 de ani, mexican. Arhiepiscop de Guadalajara. Președinte din 2012 al Conferinței episcopatului mexican, el a fost un avocat al luptei împotriva violenței și criminalității organizate.
SEAN O’MALLEY: 68 de ani, american. Cardinal de Boston, din ordinul capucinilor, el a luptat împotriva pedofiliei în dioceza sa.
TIMOTHY DOLAN: 63 de ani, american. Cel mai vizibil dintre cardinalii americani, mediatizat, strălucit, aflat la conducerea diocezei din New York. El a avut divergențe cu administrația Obama în privința reformei sistemului de sănătate.
WILFRID NAPIER: 71 de ani, sud-african. Arhiepiscop metis de Durban, foarte activ pe Twitter dar considerat un apărător al tradiției, a declarat că Biserica traversează o „criză profundă” și are nevoie ca un nou papă să demareze „reînnoirea ei spirituală”.
LUIS ANTONIO TAGLE: 55 de ani, filipinez. Arhiepiscop de Manilla, foarte popular în Asia, reprezintă o Biserică dinamică, angajată din punct de vedere social.