Condamnare în cazul Annei Politkovskaia, la 11 ani de la asasinarea celebrei jurnaliste ruse

Publicat: 14 12. 2012, 18:38
Actualizat: 29 07. 2014, 22:44

Un fost polițist rus a fost condamnat vineri, la Moscova, la unsprezece ani de închisoare pentru organizarea asasinării, în 2006, a jurnalistei din cadrul opoziției Anna Politkovskaia, dar cel care a comandat crima rămâne necunoscut, relatează AFP.

Fostul locotenent-colonel Dmitri Pavliucenkov, care și-a recunoscut vina în fața tribunalului municipal de la Moscova, a fost condamnat la 11 ani de închisoare, potrivit agențiilor ruse.

El a fost totodată condamnat la plata a trei milioane de ruble (75.000 de euro) despăgubiri copiilor Annei Politkovskaia, a anunțat tribunalul.

Fostul polițist a recunoscut că a filat-o pe jurnalistă, a cumpărat un pistol și l-a dat asasinului.

Familia victimei și avocații au anunțat că că vor face apel împotriva hotărârii judecătorești.

Avocata familiei Politkovskaia, Anna Stavițkaia, a cerut în cursul procesului ca fostul polițist să fie condamnat la pedeapsa maximă, adică la 13 ani de închisoare. Parchetul a solicitat 12 ani.

Avocații apărării consideră că sentința este prea severă. Ei au cerut o pedeapsă fără privațiune de libertate.

Înainte de începerea procesului, Dmitri Muratov, redactorul-șef al ziarului de opoziție Novaia Gazeta, unde lucra jurnalista, a apreciat că există un „tabu politic” privind elucidarea crimei.

„Având în vedere obstacolele care intervin în identificarea celui care a ordonat (crima), se poate spune că acesta face parte dintre persoanele de neatins din Federația Rusă”, a declarat Muratov.

Un bărbat originar din Cecenia, Lom-Ali Gaitukaiev, a fost acuzat că a fost recrutat de polițistul Pavliucenkov, după ce a primit ordinul să o ucidă pe jurnalistă de la alt persoană, necunoscută. În prezent, el se află în detenție.

Trei frați ceceni, Rustam, Ibraghim și Djabrail Mahmudov au fost acuzați, de asemenea, că sunt executanți ai crimei. Rustam este încarcerat, iar frații lui au fost achitați în urma unui proces, în 2009.

În 2010, Curtea Supremă rusă a retrimis cazul Procuraturii, iar ancheta a fost redeschisă cu aceiași suspecți.

Anna Politkovskaia, ucisă la 7 octombrie 2006, în holul unui imobil, la Moscova, a fost una dintre puținii jurnaliști ruși care au denunțat abuzurile în timpul și după Războiul din Cecenia.