Condiția pusă de Germania pentru aderarea Serbiei la UE. Ministrul german de Externe are un mesaj și pentru România
"Dacă Serbia dorește să se îndrepte spre Uniunea Europeană, construirea statului de drept este o condiție primordială, dar, în mod firesc, și acceptarea independenței Kosovo", a declarat Gabriel în cadrul unei conferințe de presă comune la Priștina cu premierul kosovar Ramush Haradinaj.
Gabriel a adăugat că a transmis același mesaj oficialilor sârbi în cursul vizitei sale la Belgrad.
Serbia își propune să adere la UE până în 2025, însă oficialii sârbi speră că recunoașterea independenței Kosovo nu va fi o condiție esențială pentru aderarea la UE, iar ministrul sârb al Apărării, Aleksandar Vulin, a declarat că Belgradul și Priștina ar trebui să împartă Kosovo.
Gabriel a declarat că Germania va ajuta la recunoașterea independenței Kosovo de către cele cinci state membre ale UE care încă nu au făcut acest lucru, anume: Spania, Slovacia, Cipru, Grecia și România.
"Desigur, facilitarea aderării la Uniunea Europeană este scopul final. Una dintre condițiile pentru aceasta va fi de a convinge cele cinci țări din Uniunea Europeană care nu recunosc Kosovo că o astfel de recunoaștere are sens, deoarece Kosovo nu va mai face niciodată parte din Serbia".
"Apartenența la Uniunea Europeană este o situație avantajoasă pentru toți", a completat ministrul german.
Fosta provincie sârbă Kosovo și-a declarat independența la aproape un deceniu după un conflict de doi ani între forțele sârbe și separatiștii albanezi, în cursul cărora au fost comise numeroase atrocități de ambele părți.
Independența fostei provincii sârbe a fost recunoscută de 115 țări, dintre care 23 dintre cele 28 de state membre ale UE. Aderarea țării la ONU a fost blocată de Rusia și China.