Confesiunea despre Saddam Hussein care, la zece ani de la executarea sa, ar putea schimba datele conflictului SUA-Irak
Acesta arată că în special percepția CIA asupra ideii că Hussein ar fi dorit să folosească arme chimice a fost eronată. În plus, anchetatorii s-ar fi înșelat și în privința stării lui de sănătate, a obiceiurilor personale și a implicării sale în conducerea Irakului.
Nixon a criticat și comportamentul lui George W. Bush, sub conducerea căruia America a invadat Irakul, spunând că fostul președinte „a auzit doar ceea ce voia sa audă” despre acest subiect. În timpul interogatoriilor, Nixon l-a întrebat pe Hussein dacă s-a gândit vreodată să uzeze de arme de distrugere în masă împotriva trupelor americane stabilite în Arabia Saudită.
Răspunsul dictatorului nu a fost deloc cel la care se aștepta, povestește Nixon într-un material citat de The Independent: „Nu ne-am gândit niciodată să folosim arme de distrugere în masă. Nici nu a intrat în discuție. Să folosim arme chimice împotriva lumii? Există cineva sănătos la cap care ar face asta? Care ar folosi aceste arme în condițiile în care ele nu au fost folosite împotriva noastră?”.
Principalul motiv invocat de guvernul American și cel Britanic pentru a justifica invazia extrem de controversată asupra Irakului a fost așa-zisul risc pe care îl ridica faptul că țara deținea arm de distrugere în masă. Hussei a spus atunci că America a comis o eroare de judecată extrem de gravă, pentru că „spiritul ascultării și înțelegerii nu era acolo”, iar o parte din vina pentru acest lucru îi aparține și lui. Aceasta nu a fost, însă, singura eroare pe care americanii au făcut-o în raport cu Irakul. Potrivit lui Nixon, Hussein l-a avertizat asupra influenței pe care guvernul american încerca să o preia în țară: „Vom da greș. Ne vom da seama că nu e atât de ușor să conduci Irakul”. Întrebat de ce crede acest lucru, Hussein a spus că americanii nu înțeleg poporul irakian pentru că nu cunosc limba, cultura, istoria și nici măcar clima din țară.
Saddam Hussein a fost executat în 2006, la trei ani după capturarea sa în orașul său natal Tikirt de către Forțele Americane Speciale. Nu după mult timp, previziunile sale au devenit realitate. Țara s-a scufundat în haos după înlăturarea sa de la putere și aproape 200.000 de oameni au murit în conflictele care au urmat. În prezent, Irakul este privit ca un stat care a eșuat și care suferă încă din cauza violenței extrem de răspândite, inclusiv din cauza ISIS, grupare care duce acum lupte în apropierea orașului Mosul. La 13 ani de la capturarea lui Hussein, cel ptin 5.000 de trupe sunt încă în țară.
John Nixon a vorbit și despre președintele american în funcție la acea dată, George W. Bush, care a avut o atitudine necorespunzătoare și a făcut glume nepotrivite referitoare la armele de distrugere în masă care nu erau de găsit. Bush a dat vina pe CIA pe greșelile făcute în Irak, spune Nixon, adăugând că i-a catalogat pe analiști drept „ghicitori”, în vreme ce despre acest subiect auzea doar ceea ce își dorea să audă.