Conflict între SUA și China pe marginea militarizării din Marea Chinei de Sud. „A mers prea departe, a revendicat peste 800 de hectare”
Un avion american de supraveghere, care a survolat săptămâna trecută insule pe care China le construiește în regiune, a fost avertizat de opt ori de către Marina chineză să părăsească zona. Oficiali americani sunt îngrijorați de militarizarea unora dintre aceste insule artificiale și încearcă să atragă atenția publicului asupra acestui lucru.
„Statele Unite sunt profund îngrijorate de ritmul și amploarea expansiunii în Marea Chinei de Sud, de perspectiva unei continuări a militarizării și potențialul acestor activități de a spori riscul unei erori de judecată sau unui conflict între statele” implicate în dispute, a declarat Carter în fața experților internaționali care participă la reuniune.
Relațiile dintre China și țări vecine ca Vietnamul, Filipine, Coreea de Sud și Japonia sunt tensionate din cauza acestor dispute teritoriale vizând dreptul de exploatare a unor resurse naturale de pe fundul oceanic.
Unele dintre aceste țări au construit, la rândul lor, insule artificiale.
Însă Carter a criticat doar Beijingul.
„O țară a mers mult mai departe și mai repede decât celelalte, iar această țară este China. China a revendicat peste 800 de hectare, mai mult decât toate celelalte (țări) reclamante la un loc și mai mult decât în întreaga istorie în regiune. Iar China a făcut acest lucru în ultimele 18 luni”, a subliniat secretarul american.
Multe dintre insulele artificiale ale Chinei sunt mai aproape de coastele vecinilor săi decât de ale sale.
Carter a îndemnat toate țările implicate în aceste dispute teritoriale să înceteze imediat expansiunea teritorială și să pună capăt militarizării regiunii.
Fostul director adjunct al CIA Michael Morell a declarat săptămâna aceasta pentru CNN că această confruntare prezintă un risc „absolut” de izbucnire, în viitor, a unui eventual război între Statele Unite și China.
Statele Unite intenționează să suspravegheze aerian mai îndeaproape aceste insule artificiale și să trimită nave de război în misiuni de patrulare în apropiere, în cadrul unei noi prezențe militare, mai robuste, în regiune.
Aceasta face parte din politica strategică și economică a președintelui american Barack Obama cu privire la Asia.
Carter și-a exprimat îngrijoarea cu privire la posibilitatea izbucnirii unor conflicte și a declarat că soluțiile sunt limitate. „Știm cu toții că nu există o soluție militară la disputele (teritoriale) din Marea Chinei de Sud”, a subliniat el.
În schimb, secretarul american al Apărării a îndemnat la consolidarea eforturilor diplomatice.