CONFLICTUL DIN MALI. Franța anunță noi lovituri reușite și o suplimentare a trupelor. Răniții, preluați de Crucea Roșie

CONFLICTUL DIN MALI. Franța anunță noi lovituri reușite și o suplimentare a trupelor. Răniții, preluați de Crucea Roșie
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 03/07/2013, 17:08

Președintele francez François Hollande a anunțat marți la Abu Dhabi că numărul militarilor francezi angajați în operațiunea din Mali, unde noi lovituri, efectuate în noaptea de luni spre marți, și-au „atins obiectivul”, este de 750 și că va crește, relatează AFP, potrivit MEDIAFAX.

„Pentru moment, avem 750 de oameni, dar (numărul acestora) va crește pentru ca, ulterior, cât mai rapid posibil, să putem lăsa locul forțelor africane”, a declarat șeful statului francez pentru jurnaliști, în cursul unei vizite la baza navală „Camp de la Paix”, la Abu Dhabi, unde sunt staționați militari francezi.

Franța va „continua să aibă forțe terestre și aeriene” în zonă, a adăugat președintele francez, potrivit căruia mobilizarea forței africane „va necesita o săptămână”.

François Hollande a anunțat că „noi lovituri (efectuate) în noaptea (de luni spre marți) și-au atins obiectivul” în Mali, unde militanți jihadiști au evacuat luni orașele importante din nordul țării pe care le ocupau, în urma unor bombardamente efectuate de forțe franceze, dar au preluat controlul asupra localității Diabali, la aproximativ 400 de kilometri nord de Bamako.

Președintele francez a sosit marți dimineața în Emiratele Arabe Unite (EAU), o vizită care urma să fie consacrată în principal intervenției franceze în Mali lansate în urmă cu cinci zile împotriva unei ofensive a unor grupări islamiste armate care ocupă nordul țării,

La bordul avionului prezidențial, care a decolat luni seara de la Paris, membri din anturajul șefului statului au anunțat că o parte dintre cei 700 de oameni de la baza din Abu Dhabi pot să fie mobilizați, dar și avioane de tip Rafale, staționate la această bază, pentru a participa la Operațiunea Serval, în Mali, în caz de nevoie.

„Mali nu se află în câmpul nostru de acțiune, pentru moment, nu este la ordinea zilei. (Însă) dacă primim ordine, le punem în aplicare”, a declarat, la fața locului, un oficial din cadrul bazei.

Crucea Roșie ia răniții în primire

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a luat în îngrijire în spitalele de la Mopti (centru) și Gao (nord) 86 de persoane rănite în timpul ultimelor lupte și bombardamente, a afirmat luni pentru AFP unul dintre oficialii săi, anunțând că nu dispune de un bilanț cu privire la decese, mai informează MEDIAFAX.

„La spitalul de la Mopti, sunt 71 de persoane rănite în urma luptelor de la Konna”, localitate situată la aproximativ 70 de kilometri mai la nord, unde au avut loc lupte violente săptămâna trecută între armata maliană și islamiști, a declarat Germain Mwehu, de la delegația regională a CICR pentru Mali și Niger, contactat de la Dakar.

Printre ei, există oameni „ușor răniți și grav răniți, dar spitalul de la Mopti are capacitatea de a oferi îngrijiri pentru toate categoriile” de răniți, a adăugat Mwehu, stabilit la Niamey, care nu a dorit să precizeze dacă aceștia sunt civili sau militari.

„Nu avem informații nici de la Konna. Operațiunile militare încă nu s-au încheiat și armata maliană nu a acceptat ca cei de la Crucea Roșie să poată intra”, a precizat el.

Islamiștii au preluat controlul orașului Konna la 10 ianuarie, dar au fost alungați de către militarii malieni cu sprijinul Forțelor Aeriene Franceze.

Guvernul statului Mali a anunțat un bilanț de 12 morți, între care 11 malieni și un francez, și 60 de răniți, toți malieni.

„La Gao, spitalul unde CICR este prezent de câteva luni, am luat în îngrijire 15 persoane rănite în urma bombardamentelor (de duminică, n.red.) și alți răniți de pe front care au fost conduși până la Gao”, a adăugat Mwehu.

Duminică, potrivit autorităților franceze, avioane de luptă au distrus tabere de antrenament și depozite logistice, în apropiere de Gao, aparținând grupărilor armate. În aceeași zi, raidurile au vizat o bază islamistă din apropiere de Kidal (partea de nord-est), dar Germain Mwehu a spus că luni seara încă nu avea nicio informație despre consecințele raidurilor.

Mwehu nu a exclus posibilitatea „că ar exista și alți răniți”, mai ales că unii nu s-au putut duce la spital sau au fost „luați în îngrijire în alte părți, de către alții”. CICR nu dispune de date cu privire la decese, fiindcă „nu s-a interesat decât de răniți”, a spus el.

(Gaidau Ion)

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță