CONFLICTUL DIN MAREA GALBENĂ. Două nave chineze au pătruns în apele teritoriale ale insulelor disputate cu Japonia

Publicat: 31 12. 2012, 12:36
Actualizat: 04 07. 2013, 12:32

Două nave chineze au pătruns luni în apele teritoriale ale insulelor administrate de Japonia și revendicate cu forță de China, a anunțat Paza de Coastă japoneză, relatează AFP.

Aceste nave de supraveghere maritimă au pătruns în apele Insulelor Senkaku, numite Diaoyu de către chinezi, imediat după ora locală 13.30 (6.30, ora României) și au fost reperate de un avion de patrulare aparținând Pazei de Coastă japoneze.

Este pentru prima dată de la alegerea conservatorului Shinzo Abe în funcția de premier al Japoniei, la 26 decembrie, când nave chineze pătrund în aceste ape, în Marea Chinei de Est.

Nave guvernamentale chineze au venit, deja, la fața locului în perioada cuprinsă între victoria conservatorilor japonezi în alegerile legislative, la 16 decembrie, și nominalizarea oficială a liderului lor la conducerea viitorului Guvern.

Nave oficiale chineze, de supraveghere maritimă sau aparținând administrației pentru pescuit, traversează frecvent apele teritoriale din zonă, în urma agravării unui conflict de suveranitate, la jumătatea lui septembrie, când Japonia a achiziționat o parte a acestor insule de la proprietarul lor privat japonez.

Un avion de supraveghere maritimă a survolat arhipelagul nelocuit la 13 decembrie. Japonia a denunțat această manevră drept prima încălcare, în istorie, de către chinezi a spațiului său aerian și a lansat două avioane de vânătoare de tip F-15.

Considerat un „veteran” al politicii externe, Shinzo Abe a avertizat că suveranitatea japoneză asupra acestor insule „nu este negociabilă”, subliniind că vrea o ameliorare a relațiilor cu puternicul său vecin, care este totodată cel mai important partener comercial al Japoniei.

Situat la aproximativ 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului, care îl revendică și el, și la aproximativ 400 de kilometri de Insula Okinawa (sudul Japoniei), arhipelagul Senkaku ocupă o poziție strategică, iar în subsolul marin s-ar putea afla hidrocarburi.

Presa oficială chineză a anunțat luni că Beijingul a adăugat două distrugătoare, dintre care unul navighează în Marea Chinei de Est, și nouă alte nave de război flotei sale de supraveghere maritimă.