Prima pagină » Știri externe » Confruntări la granița dintre Ungaria și Serbia. Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă, după ce refugiații au forțat frontiera. 22 de persoane au fost rănite

Confruntări la granița dintre Ungaria și Serbia. Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă, după ce refugiații au forțat frontiera. 22 de persoane au fost rănite

Mai multe grupuri de refugiați au început să se îndrepte către Croația, după ce Ungaria a închis frontiera cu Serbia, ca măsură suplimentară față de gardul metalic instalat pe această graniță. Deși autoritățile de la Zagreb îi așteaptă pentru a le oferi asistență, la granița croată îi așteaptă un mare pericol: câmpurile minate rămase din vremea războaielor balcanice, din anii ''90.

UPDATE Douăzeci de polițiști ungari și doi copii au fost răniți în confruntările dintre imigranți și forțele de ordine produse la frontiera ungaro-sârbă, anunță Guvernul de la Budapesta, potrivit Reuters.

„Din informațiile de până acum rezultă că cel puțin 20 de polițiști unguri au fost răniți; de asemenea, doi copii au fost răniți după ce au fost aruncați peste gardul de la frontieră”, a declarat Gyorgy Bakondi, consilier al premierului Viktor Orban.

„Vom restabili poarta metalică și vom consolida măsurile pentru a proteja Ungaria prin toate mijloacele legale”, a subliniat Bakondi.

„Poliția nu va mai permite niciunui imigrant să intre pe teritoriul Ungariei”, a explicat Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta.

Ungaria se confruntă cu „imigranți agresivi” și situația este „inacceptabilă”, afirmă ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, precizând că punctul vamal Roszke va fi închis pentru 30 de zile după violențele de miercuri. „Imigranții atacă forțele de ordine, nu sunt refugiați pașnici”, a declarat ministrul ungar de Externe. „Ungaria se confruntă cu un val masiv și agresiv de imigranți. Atitudinea imigranților este șocantă, inacceptabilă”, a spus Szijjarto.

Mulțimea de refugiați adunată la granița Serbiei cu Ungaria, închisă de autoritățile maghiare și izolată prin gardul metalic, a încercat să forțeze frontiera maghiară, la Roszke, aruncând cu sticle și pietre către forțele de ordine. Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene și cu tunuri cu apă, pentru a împrăștia mulțimea.

Mai multe persoane au avut nevoie de asistență medicală. „Am fugit de războaie și de violență și nu ne-am așteptat la asemenea brutalitate și tratament inuman în Europa. Rușine să vă fie, unguri!”, le-a povestit reporterilor AP irakianul Amir Hassan, după ciocnirea cu forțele de ordine.

 

Astăzi, Ungaria a informat Serbia că suspendă pentru 30 de zile punctul de trecere a frontierei de la Roszke-Horgos, conform ministrului de Externe al Serbiei, citat de Reuters. Acesta este unul dintre principalele puncte de trecere a frontierei între cele două țări și se află sub presiune din cauza refugiaților și imigranților, de mai multe săptămâni.

Serbia a condamnat dur reacția autorităților maghiare, de la frontieră. Ministrul Muncii Aleksandar Vulin a exprimat „cel mai dur protest posibil” față de folosirea gazelor și a tunurilor cu apă, la punctele de graniță Horgos 2 și Roszke, conform AP. Ministrul sârb a venit la locul faptelor, la frontieră, și le-a cerut refugiaților și imigranților să meargă în cel mai apropiat oraș sârbesc, la Kanjiza, pentru a-și lua provizii, a primi ajutor medical și a se odihni.

„Ungaria trebuie să arate că este capabilă să îi accepte pe acești oameni”, a declarat Vulin.

Într-o conferință de presă imediat după incidente, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, a declarat că mai mulți imigranți ilegali, înarmați, au rupt gardul de protecție și că ofițerii de poliție au fost nevoiți să apere frontiera. El a mai spus că până astăzi, refugiații au fost pașnici, însă astăzi ceva s-a schimbat și au devenit violenți.

Consilierul pe securitate națională al lui Viktor Orban a declarat că 20 de polițiști au fost răniți în confruntarea de la frontieră și că doi copii au fost aruncați peste gardul de sârmă ghimpată, pe teritoriul Ungariei, unde au primit îngrijiri medicale.

Noua rută, prin Croația, unde terenul este împânzit de mine nedetonate

În același timp, mai multe grupuri de refugiați au început să se îndrepte către Croația, după ce Ungaria a închis frontiera cu Serbia, ca măsură suplimentară față de gardul metalic instalat pe această graniță. Deși autoritățile de la Zagreb îi așteaptă pentru a le oferi asistență, la granița croată îi așteaptă un mare pericol: câmpurile minate rămase din vremea războaielor balcanice, din anii ”90. Ungaria a început de asemenea demersurile pentru ridicarea unui gard metalic și la granița comună cu România și Serbia, topografii militari începând deja măsurătorile, astfel că și această eventuală rută alternativă din Serbia în Ungaria a devenit riscantă pentru imigranți și refugiați.

Refugiații și imigranții din Orientul Mijlociu și Africa încep să se reorienteze, după ce Ungaria a închis frontiera cu Serbia, a înăsprit legile privind imigrația și păzește armat gardul metalic pe care l-a înălțat la frontiera cu această țară. Mai multe grupuri de refugiați s-au îndreptat miercuri către Croația, pentru a ocoli Ungaria. Aici însă, avertizează ong-urile umanitare, există un mare pericol: câmpurile minate rămase din timpul războaielor balcanice din anii ”90.

„Pentru migranții care vor să evite riscul închisorii sau al expulzării înapoi în Serbia, alternativele nu sunt mai bune. Ruta cea mai la îndemână ar fi prin Croația, în Ungaria, pe la frontiera de vest – unde deocamdată nu există un gard – sau direct în Slovenia. Dar relieful Sloveniei este muntos, iar granița Croației cu Serbia este presărată cu mii de mine rămase din războiul de independență de la începutul anilor ”90. Peste 500 de oameni au fost uciși de mine în ultimii 20 de ani, în Croația, care plănuiește să curețe toate câmpurile de mine abia până în 2019″, arată un articol al IRIN, portal de știri privind ajutorul umanitar.

Pe rețelele de socializare și în grupurile în care refugiații se consultă, circulă deja știrea că la granița sârbo-croată trebuie circulat cu mare grijă din cauza minelor și sunt distribuite hărți cu câmpurile minate.
Croația așteaptă valurile de refugiați pentru a le acorda asistență și le va asigura libera trecere, a declarat miercuri prim-ministrul croat Zoran Milanovic: „Suntem pregătiți să îi acceptăm și să îi direcționăm pe acești oameni. Ei vor putea trece prin Croația și lucrăm intens pentru a asigura acest lucru”.

Liderul croat a criticat Ungaria pentru decizia de a închide frontiera cu Serbia și a ridica gardul metalic, spunând că „sârma ghimpată în Europa secolului 21 nu este o soluție, este o amenințare”.
Până acum, în jur de 150 de persoane au intrat în Croația, pentru a evita granița închisă a Ungariei cu Serbia, conform autorităților croate.

Poliția croată a trimis experți în mine la granița cu Serbia, conform The Guardian.

Un prim grup de imigranți a ajuns miercuri dimineață în Croația, după ce a traversat Serbia, căutând o nouă rută spre statele Uniunii Europene, la o zi după ce Ungaria și-a închis frontierele, relatează BBC, citat de Mediafax.

Imigranții, dintre care cei mai mulți speră să ajungă în Germania, au călătorit cu autobuzul din orașul Presevo, situat în sudul Serbiei, la granița cu Macedonia.

Grupul format din aproximativ 40 de imigranți a sosit în orașul sârb de frontieră Sid miercuri dimineață.
„Am auzit că Ungaria și-a închis (frontierele), astfel că poliția ne-a spus că ar trebui să venim pe aici”, a declarat pentru AFP Amadou, în vârstă de 35 de ani, originar din Mauritania.

„Nu știm ce trebuie să facem acum. Tebuie să luăm o barcă?”, a întrebat el.

Primii imigranți care au intrat în Croația erau înregistrați de poliția croată în orașul Tovarnik, potrivit presei locale.

Gard metalic unguresc și la granița cu România. Meci dur între Ponta și Szijjarto

Refugiații s-ar putea orienta și către România, pentru a trece mai ușpr granița în Ungaria. Guvernul de la Budapesta a prevăzut deja acest lucru și a anunțat marți că intenționează să ridice un gard metalic și la granița cu România și Serbia, pentru că refugiații au început să circule și pe această rută. Este vorba despre zona Beba Veche, unde România are graniță comună cu Ungaria și Serbia.

Topografi și ingineri militari ungari au fost văzuți miercuri planificând traseul gardului care ar urma să fie construit la frontiera cu România, în prelungirea celui de la granița cu Serbia, conform Reuters.

Decizia a fost criticată de România, MAE declarând marți că a primit această veste cu puțin timp înainte ca ministrul de Externe ungar să facă anunțul.

MAE a solicitat, prin ambasadorul român în Ungaria, o întâlnire care a avut loc marți la Budapesta, la MAE ungar, în cadrul căreia România și-a exprimat dezaprobarea față de această măsură privind gardul metalic de la graniță, iar partea maghiară și-a exprimat nemulțumirea față de declarația prim-ministrului Victor Ponta, care a spus că Ungaria tratează refugiații „cu bâte și îi înseriază”.

„Ministerul român al Afacerilor Externe consideră că maniera de a acționa a părții ungare, astfel cum a rezultat din acțiunile și mesajele de astăzi, este inadmisibilă și contrară Parteneriatului Strategic. Prin aceste acțiuni, partea ungară încearcă să atragă partea română într-o dispută artificială, de natură a distrage atenția de la aspectele de fond ale problematicii migranților și de la efectul de auto-izolare pe care îl au măsurile promovate de partea ungară”, a arătat MAE într-un comunicat.

A urmat un schimb dur de replici publice între prim-ministrul Victor Ponta și ministrul de Externe maghiar Peter Szijjarto. Ponta a acuzat Ungaria că are un comportament demn de anii ”30-”40, iar într-o emisiune televizată de marți seara s-a întrebat retoric ce se va întâmpla dacă armata ungară va decidă să tragă și va omorî femei sau copii, la granița cu România. Miercuri dimineață, reacția Ungariei nu s-a lăsat așteptată, șeful diplomației spunând că „Victor Ponta și-a pierdut autocontrolul și prin declarațiile sale iraționale a jignit întreaga Ungarie. Politicienii europeni civilizați nu formulează astfel de calomnii sălbatice”.

Stare de urgență în Ungaria, granița cu Serbia închisă

Măsurile pentru județele Bacs-Kiskun și Csongrad au intrat în vigoare marți la orele 12.30-13.00 (13.30-14.00, ora României), a precizat Zoltan Kovacs. În acest stadiu, armata ungară poate interveni la graniță.

Poliția ungară a suspendat marți traficul la punctele de trecere a frontierei cu Serbia de la Roszke și Asotthalom, la ora locală 07.00 (08.00, ora României), potrivit unui șef al departamentului poliției naționale, citat de agenția de presă ungară MTI.

Autoritățile sârbe au fost informate corespunzător despre această măsură, a declarat într-o conferință de presă Laszlo Balazs, șeful departamentului pentru controlul granițelor.

Ungaria a stabilit de asemenea o zonă de tranzit la granița cu Serbia, zonă care nu este considerată teritoriu ungar și în care, dacă un imigrant solicită azil, va fi trimis înapoi în Serbia, relatează The Guardian.

Ungaria se confruntă cu un număr record de refugiați și imigranți la granița sa cu Serbia, luni fiind înregistrați aproape 10.000 de persoane.

Gyorgy Bakondi, consilierul lui Viktor Orban pe probleme de securitate națională, a declarat că în ultimele 3 luni prin Ungaria au trecut aproape 67.000 de sirieni, precum și persoane din alte 74 de țări, următorii cei mai mulți fiind din Afganistan (aproape 33.000) și Irak (peste 3.600).

Bakondi a mai declarat că în ultimele 3 luni, în jur de 171.000 de persoane au solicitat azil în Ungaria, doar 300 de cereri fiind acceptate, iar 4.000 de persoane au fost deportate. Procedura pentru aproximativ 65.000 de cereri de azil a fost oprită, pentru că persoanele în cauză au dispărut. 95.000 de cereri de azil se află în procesare în Ungaria, a mai spus oficialul maghiar, conform The Guardian.

Citește și