Congresmenii democrați, puși pe fugă în Texas. Ce s-a întâmplat
Câteva zeci de congresmeni democraţi din Texas au ales să fugă luni, 12 iulie, din acest stat pentru a împiedica adoptarea unei controversate legi electorale, dorită de majoritatea republicană din Parlamentul texan. Legea din Texas autorizează arestarea parlamentarilor statului care sunt absenţi în timpul sesiunilor de vot şi aducerea lor în Parlament, cu forţa dacă este necesar.
Din acest motiv, pentru a împiedica o situație jenantă, democrații au dat bir cu fugiții, alegând să meargă într-un oraș unde poliţia texană nu are autoritatea de a acţiona.
Război, dar pe Twitter
„Eu şi colegii mei democraţi părăsim statul pentru a împiedica realizarea cvorumului şi pentru a torpila proiectul de lege de restrângere a votului în Texas”, a declarat James Talarico, deputat democrat din Camera Reprezentanţilor a statului Texas, într-un mesaj pe Twitter. El a anunțat că zboară la Washington şi, ulterior, a postat pe Twitter o fotografie care îl arăta la scara unui avion, alături de o altă membră democrată a Camerei Reprezentanţilor din Texas.
Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a ţinut să îi salute „pe aceşti parlamentari care apără drepturile tuturor americanilor şi tuturor texanilor de a-şi face auzită vocea prin vot, fără obstacole”. Fost candidat democrat la prezidenţiale, Beto O’Rourke a lăudat și el acţiunea colegilor, declarând că ei „reprezintă curajul de care ţara are nevoie în prezent”.
Republicanii acuză lașitatea democraților
La rândul său, guvernatorul republican al statului Texas, Greg Abbott, a condamnat plecarea democraților: „Decizia democraţilor din Texas de a împiedica realizarea cvorumului aduce prejudicii texanilor care i-au ales pentru a servi. În timp ce traversează ţara la bordul unor avioane private confortabile, lasă în urmă probleme nerezolvate. Este timpul să revină la muncă”.
Nu este prima dată când se întâmplă asta. Parlamentarii democraţi din Texas au sabotat și la sfârşitul lunii mai adoptarea acestei legi restrictive privind organizarea alegerilor electorale. Ei au părăsit în masă scrutinul organizat pentru proiectul de lege, astfel că cvorumul necesar nu a putut fi atins.
Republicanii vor această lege (deja în vigoare în statele Georgia şi Florida) deoarece, susțin ei, vizează oficial să facă alegerile mai sigure prin interzicerea votului „drive-in” sau prin introducerea a numeroase restricţii legate de orarul de votat şi votul prin corespondenţă.