Prima pagină » Știri externe » Congresul SUA a aprobat vânzarea a 32 avioane F-35 către România. Când vor fi livrate primele aeronave de luptă din generația a V-a

Congresul SUA a aprobat vânzarea a 32 avioane F-35 către România. Când vor fi livrate primele aeronave de luptă din generația a V-a

Congresul SUA a aprobat vânzarea a 32 avioane F-35 către România. Când vor fi livrate primele aeronave de luptă din generația a V-a
Congresul SUA a aprobat vânzarea a 32 avioane F-35 către România. Când vor fi livrate primele aeronave de luptă din generația a V-a

Congresul SUA a aprobat vânzarea avioanelor de luptă F-35 către România. Ministerul Apărării Naționale a salutat notificarea. 

România va achiziționa cele mai avansate avioane de luptă de pe planetă în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35” – faza I.

România cumpără 32 avione F-35. Costul: 6,5 miliarde $

Faza I a programului de înzestrare presupune achiziția a 32 de avioane F-35. Alături de aeronave, vor fi cumpărate motoarele, suportul logistic inițial, serviciile de instruire, simulatoare de zbor şi muniții aer-aer şi sol-sol. Valoarea achiziției este estimată la 6,5 miliarde $, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Programul de achiziție include și un pachet de cooperare industrială.

„Departamentul de Stat al SUA a luat o decizie de aprobare a unei posibile vânzări a 32 de avioane de luptă F-35A Lightning II către România, ceea ce oferă o îmbunătăţire semnificativă a capabilităţilor de apărare ale României şi o consolidare a parteneriatului strategic dintre Statele Unite şi România. Achiziţia propusă va îmbunătăţi securitatea României – un aliat NATO care reprezintă o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi economică în Europa”,  a comunicat Ambasada SUA la București,  într-un comunicat de presă transmis în această seară.

 

Aviația română va fi dotată cu avioanele de generația a cincea până în 2032. Sursa Foto: Shutterstock

Aviația română va fi dotată cu avioanele de generația a cincea până în 2032. Sursa Foto: Shutterstock

„Acest angajament este o dovadă a parteneriatului puternic dintre cele două naţiuni şi demonstrează încă o dată că România este un lider în apărarea securităţii regionale. România este un aliat cheie al NATO în promovarea securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre şi nu numai. Avioanele F-35 vor oferi României capabilităţi de apărare aeriană de neegalat şi vor spori interoperabilitatea între forţele aeriene NATO”, a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec.

Valoare inițială era mai mare, de aproximativ 7,2 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, guvernele României și Statelor Unite vor semna contractul de tip LOA. Achiziția de către partea română se realiza la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României: 6,5 miliarde dolari.

Livrarea avioanelor de luptă din generația a cincea, programată să aibă loc până în anul 2031

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a lăudat tehnica militară de ultimă generație achiziționată prin colaborarea cu Statele Unite. Ministrul spune că ultimele dotări tehnologice au schimbat profilul Armatei României la nivelul capacității de acțiune și al interoperabilității cu armatele aliate. El a subliniat și importanța parteneriatului strategic româno-american în contextul de securitate regional.

„Sistemele de rachete Patriot și HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16, bateriile de coastă NSM, și, de acum și aeronavele de generația a V-a, F-35 asigură țării noastre o poziție întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acționăm ca pilon de stabilitate al NATO și ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliații noștri. În ecuația securității naționale a României, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite reprezintă un pilon important. Solidaritatea Americii cu România, dovedită prin prezența substanțială cu trupe pe teritoriul țării noastre, contribuie în mod esențial la consolidarea apărării flancului estic aliat în regiunea Mării Negre și descurajarea agresiunilor”,  a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

Avionul din generația a cincea dispune de performanțe tehnologice foarte avansate, notează MApN. :

  • în principal caracteristica STEALTH (care asigură o semnătură radar redusă);
  • integrarea senzorilor de ultimă generație;
  • sisteme avansate de comunicații și prelucrare a informațiilor;

Prima livrare a aeronavelor F-35 către România este aşteptată până în anul 2031.

Sursa Foto: Shutterstock 

Citește și: 

Cel mai avansat AVION DE LUPTĂ de pe planetă aterizează în România 

Temutele avioane F-35 ajung în România. Când și unde vor putea fi admirate

Prima femeie pilot de avion F-35 a venit în România la cea mai mare expoziție de aeronautică

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și