Congresul SUA lansează o reformare a serviciilor de informații, în urma dezvăluirilor lui Snowden

Publicat: 27 09. 2013, 15:55
Actualizat: 27 09. 2013, 15:55

Congresul american a lansat joi reformarea legilor privind supravegherea electronică, un proces declanșat de scurgeri de informații provenind de la Edward Snowden, în pofida asigurărilor oferite de Barack Obama cu privire la legalitatea programelor respective, relatează AFP.

În cursul unei audieri a Directorului Național al Serviciilor americane de Informații (DNI) James Clapper și directorului Agenției Naționale americane pentru Securitate (NSA), generalul Keith Alexander, președinta Comisiei pentru Informații din cadrul Senatului Dianne Feinstein a sugerat propuneri concrete de reformare a imensului aparat de supraveghere american.

Acest proiect bipartit, care va fi dezbătut săptămâna viitoare în Comie, vizează să impună „limite” programelor de supraveghere, „păstrând” totodată eficiența acestora.

În centrul atenției se află programul de colectare sistematică a „metadatelor” tuturor aparatelor telefonice din Statele Unite, dezvăluit în iunie de fostul informatician al NSA Edward Snowden.

Numerele de telefon, orele și durata apelurilor efectuate prin operatori americani – dar nu și conținutul conversațiilor – sunt stocate într-o bază de date NSA, o uriață „claie de fân”, căreia Agenția îi apără utilitatea în vederea detectării unor eventuale „ace” care au legătură cu amenințări teroriste. Potrivit generalului Alexander, doar 22 de persoane pot accede la aceste date.

Însă numeroși congresmeni critică interpretarea dată de FBI și NSA articolului 215 din „Patriot Act”, o lege adoptată în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001. În opinia lor, colectarea registrelor telefonice ale tuturor americanilor încalcă al Patrulea Amendament al Constituției, care îi protejează pe toți cetățenii americani împotriva unor verificări excesive.

„Americanii care nu au legătură cu terorismul sau spionajul nu ar trebui să se teamă că NSA le «aspiră» toate informațiile personale”, a subliniat senatorul Mark Udall.

– „Suspiciune recentă și susținută”

„Ceea ce nu facem este să spionăm în mod ilegal americani sau cetățenii vreunei alte țări. Spionăm doar în baza unor motive valide în baza unor informații, așa cum autorizează legea, și există totodată numeroase niveluri de supervizare care asigură că nu ne abuzăm autoritățile de tutelă”, a replicat James Clapper în cursul audierilor.

Colectarea sistematică a „metadatelor” telefonice în Statele Unite este „constituțională” și „legală”, a subliniat senatoarea Feinstein, o democrată. Însă ea a recunoscut că scurgerile de informații provenind de la Snowden au condus la apariția unui scepticism „nefericit, dar real” la nivelul opiniei publice.

Proiectul de lege pe care îl pregătește împreună cu colegul ei republican Saxby Chambliss „limitează strict accesul la datele telefonice” și „va interzice în mod expres colectarea conținutului apelurilor telefonice”, a anunțat ea.

El transpune totodată exigența potrivit căreia un analist NSA este necesar să aibă o „suspiciune recentă și susținută asupra faptului că un număr telefonic este asociat terorismului pentru a putea să utilizeze baza de date”, a subliniat Feinstein.

În cursul audierii, dar și într-o declarație scrisă, oficiali din cadrul serviciilor de informații și numărul doi de la Departamentul Justiției, James Cole, au primit favorabil aceste modificări.

„Suntem deschiși unui număr de idei”, afirmă ei. „Este vorba despre modificări despre care credem că pot permite consolidarea atât a respectului față de viața privată și libertățile publice, cât și a încrederii publicului, respectând în același timp nevoile securității naționale”.

Senatorii îndeamnă totodată la crearea unui post de „avocat constituțional” independent, care să argumenteze în cazuri-cheie în fața judecătorilor tribunalului însărcinat cu supervizarea programelor de supraveghere – Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), ale căror ședințe și decizii sunt secrete – și care să servească drept contrapondere față de Guvern.

„Acest lucru va ajuta la asigurarea americanilor și vă va permite să continuați să vă desfășurați mai departe importanta activitate care vă revine”, a subliniat democratul Mark Warner.

„Suntem, în mod general, de acord”, a răspuns Clapper.

Însă efortul de transparentizare și-a dovedit limitele atunci cînd senatorul Ron Wyden a întrebat dacă această colectare a datelor telefonice include localizarea geografică a apelurilor efectuate de pe telefoane mobile. Directorul NSA nu i-a răspuns la întrebare.