Congresul SUA nu obiectează față de vânzarea unor drone Reaper către Franța

Publicat: 16 07. 2013, 17:40
Actualizat: 24 08. 2013, 12:50

Proiectul de vânzare a dronelor de supraveghere Reaper către Franța a depășit o etapă crucială, după ce Congresul american nu a emis niciun fel de obiecție față de acest contract, a anunțat luni o agenție a Pentagonului care se ocupă de vânzarea de armament în străinătate, relatează AFP.

Agenția de Cooperare pentru Apărare și Securitate (DSCA) a notificat pe 27 iunie Congresul american cu privire la acest proiect de vânzare. Congresul a avut la dispoziție 15 zile pentru a se opune acestui proiect, ceea ce nu s-a întâmplat.

„Congresul nu a emis nici o rezoluție comună de respingere. Afacerea poate continua”, a afirmat pentru AFP un purtător de cuvânt al DSCA, Lorna Jons.

Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a anunțat pe 11 iunie intenția sa de a cumpăra de la Statele Unite 12 avioane fără pilot Reaper, o achiziție estimată la 670 milioane de euro. Primele două drone, aflate în prezent în procesul de producție și destinate inițial forțelor aeriene ale Statelor Unite, urmează să fie livrate Franței până la sfârșitul anului.

Aceste avioane fără pilot ar trebui să le înlocuiască, din cauza progresului tehnic, pe cele de tip Harfang, de care dispune Parisul.

În avizul de notificare a Congersului, DSCA prezintă proiectul de vânzare pentru Franța a „16 aparate fără pilot Reaper de tip MQ-9, echipament asociat, piese de schimb, antrenament și susținere logistică pentru un preț de 1,5 miliarde de dolari” (aproximativ 1,15 miliarde de euro).

Numărul de drone propus de DSCA, mai mare decât cel anunțat de francezi, nu este o este ceva neobișnuit, deoarece în cazul în care clientul va decide să cumpere mai mult echipament, nu va fi nevoie de o nouă aprobare din partea Congresului.

DSCA i-a explicat Congresului de ce este în interesul Statelor Unite să vândă Franței aceste drone, argumentând că „pentru interesul național al Statelor Unite este important să susțină Franța în dezvoltarea și în menținerea unei capacități de autoapărare puternică și imediată”.

„Acestă posibilă vânzare va consolida capacitățile de obținere de informații, supraveghere și cercetare (ISR) ale armatei franceze” și interoperabilitatea cu armata americană, susține DSCA.

Acordul dintre Washington și Paris nu prevede o compensație industrială, potrivit agenției americane.