Consiliul de Securitate al ONU, întâlnire de urgență pentru negocierea conflictului din Siria
Asediul trupelor președinteui Bashar Al-Assad continuă, după ce armata acestuia a lansat vineri o ofensivă puternică, pentru a cincea zi consecutiv. Bombardamentele au ucis zeci de persoane, iar două milioane de oameni au rămas fără apă.
Consiliul de Securitate al ONU se va întâlni de urgență duminică, în jurul orei locale 10:00, pentru a discuta situația din ce în ce mai gravă de la Alep, nordul Siriei. Inițiativa a aparținut Statelor Unite, Marii Britanii și Franței, au declarat diplomați citați de The Guardian.
Începând de joi, o avalanșă de bombe a fost lansată peste oraș, după ce Assad, alături de susținătorii săi ruși, au abandonat promisiunile firave de încetare a focului, iar forțele guvernamentale au lansat un nou atac asupra Alepului, cel care înainte de război era cel mai mare oraș din Siria.
Intensitatea atacului și puterea unor dintre bombele cele mai mari sunt fără precedent chiar și pentru un oraș care a îndurat unele dintre cele mai brutale înfruntări din răzoiul civil din Siria. La sol, trupele siriene au profitat de avantaj și au pus stăpânire pe tabăra Handarat în care se află refugiați palestinieni. Zona a căzut în mâinile trupelor regimului al-Assad în iulie, afectând mai bine de 250.000 de oameni: „Handarat a căzut”, a spus pentru Reuters unul dintre reprezentanții unui grup de rebeli de la Alep.
Secretarul de stat american, John Kerry a declarat că progresele în ceea ce privește calmarea situației din Siria, după discuțiile cu ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, au fost „foarte mici”, iar rușii au arătat că nu există indicii care să sugereze clar mișcări favorabile în continuare, ceea ce înseamnă că dezastrul de la Alep va continua.
Sâmbătă, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat „consternat” de „escaladarea militară îngrozitoare” de la Alep. Acesta s-a referit la „informații persistente despre raiduri aeriene implicând arme incendiare și muniție perfecționată, ca bombe capabile să perforeze buncăre”. El a subliniat că „aparenta utilizare sistematică” a acestor bombe în zone locuite „poate fi catalogată drept crimă de război”.
Armistițiul de o săptămână negociat de Statele Unite cu Rusia s-a încheiat luni, iar liderii nu au reușit până acum să se pună de acord pentru reluarea acestuia.