Restricționarea mersului la biserică nu este controversat doar în România. Consiliul de Stat din Franța, cea mai înaltă instanță a țării, a ceut guvernului să revizuiască o regulă care limitează accesul numărului de persoane in biserici în timpul serviciilor religioase.
Organismul administrativ superior din Franța a decis duminică în favoarea bisericii catolice, declarând că limita de 30 de persoane în lăcașurile de cult din toată țara este prea restrictivă.
Consiliul a declarat duminică că măsura nu este proporțională cu riscurile de infectare cu coronavirus. Biserica Catolică s-a opus acestei limite, iar preoții spun că bisericile și catedrale sunt mai spațioase decât magazinele, care își pot desfășura activitatea aproape normal.
Magazinele care vând bunuri neesențiale au fost redeschise de sâmbătă și slujbele religioase interioare au fost, de asemenea, permise să reia activitatile religioase, dar numărul de participanti a fost plafonat la 30 de persoane, indiferent de mărimea lăcașului de cult.
Organizațiile catolice au contestat limita, susținând că bisericile și catedralele sunt mult mai spațioase decât punctele de vânzare cu amănuntul, unde limita este de o persoană la opt metri pătrați.acc
„Când vedeți imaginile demonstrației de ieri cu această mulțime strânsă și vă gândiți că în bisericile mari pot fi doar 30 de persoane, este absurd”, a declarat episcopul din Nanterre, Matthieu Rouge, pentru BFM TV, referindu-se la protestele de la Paris împotriva articolul 24 din legea „securității globale”.
Guvernul francez a negat faptul că respectivii credincioși catolici erau stigmatizați.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a recunoscut că 30 de oameni în biserică nu este un număr mare.
„Franța nu este singura țară care a adoptat acest tip de măsură”, a declarat Pascale Leglise, reprezentantul Ministerului de Interne.