După lista celor 20 de oficiali ruși sancționați de SUA, Președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a anunțat, joi seară, o listă similară, de 12 nume, care să o complementeze pe cea de 21 aprobată la începutul săptămânii de liderii de pe continent. Vorbind la finalul dineului de lucru cu șefii de stat și de guverne reuniți la Bruxelles pentru Consilul European de primăvară, Herman van Rompuy a mai anunțat că summitul G8 ce trebuia să aibă loc în iunie la Soci este anulat și toate statele membre au decis să anuleze reuniuni similare programate la nivel bilateral.
„Sancțiunile au deja un efect asupra climatului de investiții din Rusia”, a dat asigurări președintele Consiliului European, într-o conferință de presă comună cu omologul de la Comisie, Jose Manuel Barroso. „Trebuie să ne păstrăm calmul și să rămânem raționali”, a fost apelul oficialului UE pentru toate părțile implicate în această criză.
Clic pentru a mări// FOTO: gândul
De asemenea, Consiliul European a solicitat Comisiei să analizeze caracterul legal al evenimentelor din Crimeea și să pregătească un plan pentru aplicares „fazei 3″ de răspuns la această criză, adică, în termenii folosiți de Barroso, „restricții economice, comerciale și financiare” impuse Rusiei.
Cei doi lideri au refuzat să spună dacă iau în calcul și impunerea unui embargo asupra comerțul cu arme cu Rusia, precizând doar că sunt pe masă toate tipurile de sancțiuni economice și că impunerea lor depinde de ceea ce se va întâmpla în zilele următoare privind acțiunile ruse pe teritoriul ucrainean.
„Suntem alături de Ucraina și de poporul său”, a transmis Van Rompuy, după care a reiterat angajamentul european de a oferi asistență financiară de urgență Ucrainei, stat aflat în pragul falimentului. „Ne vom respecta angajamentele față de Ucraina”, a întărit și președintele executivului european, Jose Manuel Barroso.
Totodată, președintele Consiliului European a vorbit despre caracterul multicultural și multietnic al Ucrainei și le-a transmis noilor lideri din această țară să respecte identitatea și drepturile minorităților naționale și să ancheteze orice fel de nerespectare a drepturilor omului pe teritoriu ucrainean.
Vineri dimineață, premierul interimar ucrainean, Arseni Iațeniuk, va semna cu liderii UE dispozițiile politice din Acordul de Asociere dintre Uniune și Ucraina. Evenimentul va avea loc la patru luni de când președintele destiuit al Ucrainei, Viktor Ianukovici, acum în Rusia, a decis să nu mai semneze acordul (integral, nu doar partea politică) la Summitul Parteneriatului Estic, care a avut loc la Vilnius, optând pentru o apropiere de Rusia. Decizia a dus la proteste ample în Ucraina și la crearea mișcrii de pe EuroMaidan.
Corespondență gândul din Bruxelles