Consiliul Afaceri Externe a discutat situația din Peninsula Coreeană și în special continuarea dezvoltării de arme nucleare și de rachete balistice de către Coreea de Nord.
„Având în vedere amenințarea persistentă pe care Coreea de Nord o prezintă pentru pacea și stabilitatea internațională, Consiliul a adoptat noi măsuri autonome ale UE pentru a spori în continuare presiunea asupra Coreei de Nord de a-și respecta obligațiile. Măsurile consolidează sancțiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU și vin în completarea acestora. Ele intră în vigoare imediat”, se arată în comunicatul de la Bruxelles.
Printre noile măsuri se numără interzicerea totală a investițiilor UE în Coreea de Nord, în toate sectoarele. Interdicția s-a limitat anterior la investițiile în industria nucleară și în ramurile conexe armamentului convențional, în sectorul industriei miniere, de rafinare și al industriei chimice, în metalurgie și prelucrarea metalelor și în industria aerospațială.
Totodată, Consiliul UE a dispus interzicerea totală a vânzării de produse petroliere rafinate și țiței către Coreea de Nord. Aceste exporturi fac deja obiectul anumitor restricții în temeiul rezoluției Consiliului de Securitate al ONU din 11 septembrie.
În plus, a fost stabilită scăderea plafonului pentru transferuri care privesc sume personale către Coreea de Nord de la 15.000 de euro la 5.000 de euro, întrucât se suspectează că aceste transferuri sunt folosite pentru a sprijini programele nucleare și de dezvoltare balistică ilegale ale acestui stat.
Statele membre UE au mai convenit să nu reînnoiască autorizațiile de muncă ale cetățenilor nord-coreeni prezenți pe teritoriile lor, cu excepția refugiaților și a altor persoane care beneficiază de protecție internațională.
Consiliul Uniunii Europene a adăugat, de asemenea, trei persoane și șase entități care sprijină programele ilicite pe listele celor care fac obiectul înghețării activelor și al restricțiilor de călătorie. În total, măsurile restrictive stabilite autonom de UE împotriva Coreei de Nord vizează 41 de persoane și 10 entități. Alte 63 de persoane și 53 de entități sunt menționate pe listele ONU.
Miniștrii europeni au convenit totodată să facă lobby în mod activ pentru o punere în aplicare fermă a tuturor rezoluțiilor relevante ale Consiliului de Securitate al ONU de către toate statele membre ale ONU.