Constituenta Olandeză, din care face parte și România, va avea a doua putere de vot de la FMI

Publicat: 18 10. 2012, 16:08
Actualizat: 31 01. 2019, 21:12

Constituenta Olandeză, din care face parte și România, va avea a doua putere de vot de la Fondul Monetar Internațional, secondând Statele Unite, după lărgirea numărului de membri, prin includerea Belgiei și Luxemburgului, înțelegere care s-a parafat la Tokyo, la reuniunea de toamnă a FMI și BM.

Noua Constituentă, care va curpinde 15 țări, Olanda, Belgia, Ucraina, Israel, România, Bulgaria, Luxemburg, Croația, Bosnia-Herțegovina, Cipru, Georgia, Moldova, Armenia, Macedonia și Muntenegru, (enumerate în ordinea ponderii cotelor și a puterii de vot), va cumula o putere de vot de 6,59% din total, a doua după SUA, care deține 16,75% și înaintea Japoniei, care are 6,23%.

Odată cu introducerea reformei FMI privind cota de deținere și drepturile de vot, aprobată în 2010 și care ar trebui să intre în vigoare la începutul anului viitor, țările emergente vor primi mai multă putere de decizie în cadrul instituției internaționale. Având însă în vedere componența Constituentei Olandeze, este foarte posibil ca puterea de vot să se mențină ridicată și după reformarea modului de reprezentare și calcul a cotei individuale.

Înainte de lărgire, Constituenta Olandeză se afla undeva la mijlocul clasamentului privind drepturile de vot cumulate, cu 4,52%.

România a aderat la FMI și BM în anul 1972 și a fost încă de atunci membră a Constituentei Olandeze, care îngloba la acea vreme doar cinci state: Olanda, Israel, Cipru, Iugoslavia și România.

„După 1990, am putut vedea cum, în câțiva ani, numărul țărilor membre a crescut până la 13. În ciuda acestei extinderi rapide, cu o configurație atât de diversă, și a imenselor transformări produse în toate țările în ultimele două decenii, Constituenta noastră a rămas remarcabil de stabilă și a funcționat bine. De aceea, împărtășesc punctul de vedere al domnului ministru de Jager (Jan Kees de Jager, ministrul Finanțelor din Olanda – n.r.), că forța noastră vine tocmai din diversitate”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la ceremonia de oficializare a noii Constituente, la care a participat și directorul executiv al FMI, Christine Lagarde.

În cadrul ceremoniei au fost invitați să susțină alocuțiuni guvernatorul Mugur Isărescu și guvernatorul Băncii Israelului, Stanley Fisher, primul director executiv adjunct al FMI și fost vicepreședinte Citigroup.

„Sunt mândru să pot spune că întâlnirea Constituentei din luna iunie anul acesta, din România, la care au fost invitați să participe reprezentanți ai Belgiei și Luxemburgului, a constituit un pas înainte către alianța consfințită în mod formal astăzi. A fost ca și cum logodna s-a petrecut la București, iar acum mariajul oficial este sărbătorit la Tokyo”, a afirmat guvernatorul BNR.

El a arătat că lecția istorică pe care o țară ca România a învățat-o în ultimii patruzeci de ani, ca membră a Constituentei Olandeze, este dată de importanța continuității, care a oferit sentimentul apartenenței la o mare familie, care își ocrotește și își susține membrii.

„Aș putea spune că, bazându-se pe diversitate și stabilitate, această Constituentă a evoluat gradual în sensul sprijinirii intereselor economiilor mici și deschise, așa cum sunt și țările noastre. Astăzi, incluzând Belgia și Olanda, suntem una dintre cele mai mari și diverse constituente dintre cele europene, cu o putere de vot substanțial mai mare și o voce mai puternică în cadrul Boardului FMI în viitor (…) Pentru multe dintre fostele state comuniste, apartenența la această Constituentă a oferit oportunitatea de a profita de expertiza specialiștilor occidentali, în amplul nostru efort de dezvoltare instituțională”, a arătat Mugur Isărescu.

El a dat ca exemplu chiar banca centrală a României la începutul anilor ”90, amintitnd că Direcția Supraveghere a BNR a fost organizată cu ajutorul asistenței tehnice din partea Băncii Olandei, iar piața valutară și cea monetară s-au dezvoltat în urma cooperării cu banca centrală a Belgiei.

În cadrul Consituentei Olandeze, România va păstra poziția de Senior Advisor la Fondul Monetar Internațional. Funcția de director executiv la Constituenta Olandeză va fi asigurată prin rotație de Belgia și Olanda, care vor ocupa și una dintre pozițiile de alternate director, cealaltă revenind Ucrainei.

Board-ul executiv al FMI cuprinde 24 de directori, din care cinci sunt membri permanenți numiți de SUA, Japonia, Franța, Germania și Marea Britanie. Alte tri țări au drept de a numi câte un director, China, Rusia și Arabia Saudită.

Belgia și Luxemburg au făcut parte anterior din Constituenta condusă de Belgia, unde au rămas Austria, Ungaria, Cehia, Belarus, Turcia, Croația, Slovenia și Slovacia.