Consumul de alcool, interzis după vaccinarea anti-COVID. Apelul unui celebru specialist: “Vă recomand cu tărie să vă abțineți!”
Alexander Gintsburg, șeful Centrului Național de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Moscova, recomandă oamenilor să se abțină de la alcool timp de trei zile după fiecare vaccinare anti-COVID.
Cel care a dezvoltat vaccinul Sputnik-V susține că vaccinul nu ar mai avea efectul scontat în cazul în care omul consumă alcool la mai puțin de 72 de ore după fiecare injecție.
“Vă recomand cu tărie să vă abțineți de la alcool timp de trei zile după fiecare injecție”, a declarat Alexander Gintsburg, șeful Centrului Național de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Moscova și care a dezvoltat vaccinul Sputnik-V.
Avertismentul este valabil în cazul tuturor vaccinurilor anti-COVID dezvoltate, până în prezent, de experți.
“Cei care beau mult au multe probleme, iar funcția imunitară slabă este una dintre ele”, precizează și imunoloaga Eleanor Riley de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie.
În jur de 10% dintre persoanele cărora li s-a administrat Sputnik-V nu au dobândit imunitate la COVID-19. Pentru moment nu se cunoaște motivul și nu s-a cercetat dacă alcoolul ar putea reprezenta un factor.
Cercetătorul Alexander Gintsburg a susține, însă, că 300 de grame de vodcă elimină producția de anticopri. În schimb, un pahar de șampanie nu are efecte negative.
Fără alcool după vaccinarea anti-COVID. “Consumul excesiv de alcool poate reduce semnificativ imunitatea”
Totodată, Anna Popova, directorul Biroului Protecția consumatorilor din Rusia (Rospotrebnadzor), i-a sfătuit pe ruși să renunțe la alcool pentru 56 de zile după vaccin. Alexander Gintsburg nu este, însă, de acord.
“Desigur, nu vorbim despre o interdicție completă a alcoolului în timpul vaccinării. Aceasta este doar o limitare rezonabilă a consumului până când organismul își dobândește imunitate la infecția cu coronavirus”, a spus omul de știință.
“Este important să înțelegem că consumul excesiv de alcool poate reduce semnificativ imunitatea și, prin urmare, reduce eficacitatea vaccinării. Acest lucru este valabil nu numai pentru Sputnik V, ci pentru orice alt vaccin”, a mai precizat cel care a dezoltat Sputnik-V.
În schimb, persoanele cărora li s-a administrat vaccinul anti-COVID dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea din Oxford nu au primit interzis la alcool. Situație este identică și în cazul celor care sunt injectați cu serul creat de Pfizer și BioNTech.