Controalele de la frontiera dintre Ungaria și Croația vor fi desființate de la 1 ianuarie. Oficial ungar: Budapesta a susținut și susține aderarea României la Schengen
Controalele de la frontiera dintre Ungaria și Croația vor fi desființate începând cu data de 1 ianuarie 2023, în contextul în care această din urmă țară a primit acceptul de a adera la Spațiul Schengen, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne desfășurat joi la Bruxelles.
Declarația a fost făcută joi de către Bence Retvari, secretar de stat în cadrul Ministerului ungar de Interne. Oficialul a amintit și despre beneficiile pe care le-ar putea aduce aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, aderare respinsă în cadrul aceleiași reuniuni de la Bruxelles.
Potrivit oficialului din cadrul Ministerului de Interne de la Budapesta, eventuala aderare a României și Bulgariei la Schengen ar impulsiona turismul și transportul între cele două țări, dar și între acestea și restul statelor membre.
De asemenea, poliţiştii care lucrau până acum la această graniţă vor putea fi transferaţi în alte posturi, a adăugat el, potrivit Agerpres.
Ungaria susține în continuare aderarea României la Schengen
Totodată, Retvari a mai spus că atât România, cât și Bulgaria, au fost la doar un pas de aderarea la Spațiul Schengen și a adăugat că Ungaria a susținut întotdeauna aderarea celor trei state.
Potrivit acestuia, pe lângă întărirea relațiilor economice, extinderea Schengen poate duce și la o creștere a nivelului de protecție a frontierelor externe ale Uniunii Europene.
Totodată, oficialul mai spune că aderarea României la Schengen ar facilita traversarea frontierei spre Ungaria a etnicilor maghiari din România, potrivit aceleiași surse.
România și Bulgaria rămân, momentan, în afara Schengen
România și Bulgaria rămân momentan în afara Spațiului Schengen, după ce Austria și Olanda s-au opus aderării celor două țări în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne de joi.
Austria s-a opus aderării ambelor țări, în timp ce Olanda s-a împotrivit doar aderării Bulgariei, dar cum candidaturile Bucureștiului și Sofiei au venit „la pachet”, decizia Olandei a afectat, practic, și România.
Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse de la Bruxelles.
În schimb, candidatura Croației a fost acceptată, astfel că această țară va deveni membru Schengen de la 1 ianuarie 2023.
Potrivit unor surse, președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene susține în continuare aderarea României și Bulgariei, iar cele două țări au încă o șansă: să solicite un vot pe 15 decembrie, în Consiliul European. Ministrul ceh de Interne a explicat că nu a fost posibilă decuplarea României de Bulgaria în acest moment.