Comisia Europeană reacționează după BLOCAJUL instituit de Germania în spațiul Schengen: controlul la frontiere trebuie să respecte principiile etice

Publicat: 10 09. 2024, 17:46
Actualizat: 10 09. 2024, 19:52
sursa foto: Profimedia

Statele vecine acuză Germania de încălcarea principiului de funcționare al spațiului Schengen, odată cu implementarea controalelor temporare la frontiere.

Germania se învecinează cu nouă state și toate fac parte din spațiul Schengen. Încă din 2023, oficialii germani au decis reintroducerea temporară a controalelor la frontierele sale pentru a face față imigrației ilegală.

La mai bine de un an de la acel moment, autoritățile de la Berlin au hotărât noi controale. De data aceasta, au fost declanșate de atacul terorist din Solingen. Dacă pe plan intern, măsura a fost lăudată, pe plan extern este încă discutată.

Vecinii Germaniei acuză faptul că repetarea controalelor nu face decât să îngreuneze libertatea de mișcare conferită prin acordul Schengen. Verificările vor începe din 16 septembrie, transmite The Guardian.

Austria și-a expus punctul de vedere legat de această problemă prin ministrul de Interne, Gerhard Karner.

„Nu vom primi nici măcar un imigrant respins de Germania la granița noastră comună. În această chestiune, nu există spațiu de manevră”, a transmis Karner.

De cealaltă parte a baricadei, partidele extremiste transfrontaliere laudă demersul Germaniei.

„Inițiativa germană de a extinde temporar controlul la frontieră este lăudabi. Olanda ar trebui să urmeze exemplul și să procedeze similar”, a declarat politicianul olandez de extremă dreaptă, Geert Wilders.

Comisia Europeană vede controlul instituit de Germania ca o măsură excepțională

Germania trebuie să respecte principiul proporţionalităţii în aplicarea măsurilor excepționale de control a frontierei. Potrivit acestuia, măsurile restrictive se aplică în mod proporțional cu nivelul de amenințare, însă nu mai mult decât este necesar și dar până când obiectivul este îndeplinit.

„Reintroducerea controalelor la frontierele interne ale Uniunii Europene reprezintă o situație excepțională. Germania va trebui să trateze această problemă în limitele necesității și proporțional cu nivelul de amenințare preconizat”, a transmis Comisia Europeană, printr-o purtătoare de cuvânt.

În acest context, înăsprirea regulilor privind migrația și azilul din Germania doar îngreunează politica de liberă circulație din UE și Schengen, deoarece caracterul temporar alocat măsurilor de control ar putea să se perpetueze prin prelungiri succesive în ani, deoarece nu există o limită admisă la nivelul spațiului comunitar.

CITEȘTE ȘI:

Germania extinde CONTROLUL temporar la toate granițele sale terestre