Prima pagină » Știri externe » CONTROVERSĂ. Premierul Australiei, criticat după o declarație privind sclavia. Ce i se reproșează oficialului

CONTROVERSĂ. Premierul Australiei, criticat după o declarație privind sclavia. Ce i se reproșează oficialului

CONTROVERSĂ. Premierul Australiei, criticat după o declarație privind sclavia. Ce i se reproșează oficialului

Premierul Australiei, Scott Morrison, a fost intens criticat joi după ce acesta a declarat că „nu a existat sclavie în Australia”.

Declarația controversată a liderului de la Canberra a avut loc în timpul unei discuții privind începutul perioadei în care Australia a fost teritoriu britanic, perioadă despre care Morrison a declarat că a fost „destul de brutală”, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Morrison a fost criticat de mai mulți istorici, politicieni și activiști pentru drepturile comunității aborigene din Australia, care s-au declarat dezamăgiți de comentariile premierului.

„Ținerea în sclavie a bărbaților, femeilor și copiilor de origine aborigenă este bine documentată. Sclavii au lucrat în industria perlelor, în pescuit, activități agricole sau în muncile domestice”, a declarat Sharman Stone, un fost parlamenntar și actual profesor la Universitatea Monash.

Proteste din cauza rasismului în Australia

Mișcarea Black Lives Matter a anunțat organizarea unor proteste în Australia față de tratamentul aplicat de către autorități persoanelor din comunitatea aborigenă, în pofida faptului că Guvernul a interzis organizarea manifestațiilor, din cauza riscului de infectare cu COVID-19.

Oficialii australieni i-au avertizat pe susținătorii mișcării că ar putea fi arestați dacă încalcă restricțiile și participă la protestele neautorizate.

„Vom începe să dăm amenzi de câte 1.000 de dolari australieni și vom face uz de toate puterile pe care le deținem. Dacă nu veți pleca (de la proteste, n. red.), atunci veți fi arestați”, a declarat comisarul de Poliție din New South Wales, Mick Fuller.

Morrison a respins apelurile membrilor mișcării de a înlătura statuile unora dintre foștii lideri australieni, printre care și cea a primului premier al țării, Edmund Barton. Barton a jucat un rol important în redactarea Constituției Australiei, document care nu le-a recunoscut drepturile comunităților aborigene.

Premierul Morrison a spus că motivele protestatarilor au fost la început „corecte”, dar că solicitările privind înlăturarea statuilor sunt motivate politic.

Între timp, pericolul COVID-19 continuă să fie prezent în Australia. Oficiali din statul Victoria au anunțat joi că unul dintre cele opt noi cazuri raportate joi în acest stat este cel al unui bărbat care a participat la un protest în weekend la Melbourne. Noi proteste neautorizate sunt programate pentru vineri.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și