Afirmația controversată a Suveranului Pontif a fost făcută în timpul cuvântării din Piața Sfântul Petru la audiența generală de miercuri. „Un tată bun știe să aștepte și știe să ierte din tot sufletul. Desigur, el poate aplica și o anumită formă de disciplină fizică, nu este astfel nici slab, nici supus și nici sentimental”, a spus Papa Francisc, după ce luni la rând a militat pentru apărarea drepturilor copiilor.
Pentru a explica și cum vede limitele acestui tip de „disciplinare”, Papa a invocat vorbele unui părinte pe care l-a întâlnit la o nuntă: „Am auzit odată la o nuntă un tată care spunea: «Uneori i-am pălmuit pe copii. Dar niciodată nu i-am lovit peste față, pentru a nu-i umili». «Ce frumos», mi-am zis. «Acest om are sentimentul demnității»”.
Vorbele sale au stârnit reacții pe care părinți din toată lumea i le-au trimis pe Twitter, rețeaua pe care Papa și-a făcut un cont din primele zile ale Pontificatului său. „Ca un părinte care nu și-a lovit niciodată copiii, consider că acest comentariu al Papei e unul stupid”, i-a scris Jake O’Kane din Marea Britanie.
Printe ei au fost însă și părinți care găsesc în palmele aplicate propriilor copii o formă de disciplinare. „Are dreptate. Vorbesc din experiență. O palmă ocazională e ceva de care copiii mei la vârstă adultă nici măcaar nu-și mai amintesc”, a fost mesajul de susținere a lui Judith Williams.
După controversele iscate, CNN a cerut clarificări Vaticanului. „Papa vorbește despre disciplinarea copiilor și nu despre pedepsirea lor. Iubește copii, pe fiecare femeie și pe fiecare bărbat. A distorsioona ceea ce a spus în timpul audienței generale despre disciplinarea copiilor înseamnă a nu înțelege tipul acesta de discurs pe înțelesul celor mulți”, a arătat părintele Thomas Rosica, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, cerând ca vorbele Papei să nu fie scoase din context.
Potrivit datelor Alianței pentru Stoparea Pedepselor aplicate Copiilor, cel puțin 43 de state din întreaga lume au interzis prin lege pedepsele corporale de orice fel, 20 dintre acestea fiind țări europene.