Prima pagină » Știri externe » CONTROVERSE. Igor Dodon a primit o sacoșă neagră de la Vlad Platohniuc în care se bănuiește că ar fi fost bani! Deputat din Republica Moldova: Cerem Parlamentului suspendarea din funcție a președintelui – VIDEO

CONTROVERSE. Igor Dodon a primit o sacoșă neagră de la Vlad Platohniuc în care se bănuiește că ar fi fost bani! Deputat din Republica Moldova: Cerem Parlamentului suspendarea din funcție a președintelui – VIDEO

CONTROVERSE. Igor Dodon a primit o sacoșă neagră de la Vlad Platohniuc în care se bănuiește că ar fi fost bani! Deputat din Republica Moldova: Cerem Parlamentului suspendarea din funcție a președintelui - VIDEO

Pe scena politică din Republica Moldova apar noi controverse după ce deputatul Iurie Reniță a prezentat luni, 18 mai, noi imagini video de la întrevederea dintre Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc, din iunie 2019, când cel dintâi, într-o discuţie privată cu Vlad Plahotniuc, pe atunci lider al PDM, i se lăuda acestuia că primeşte din Federaţia Rusă, lunar, câte 700 mii de euro pentru întreţinerea partidului.

Controverse pe scena politică din Republica Moldova

Deputatul Iurie Reniță a susținut că în sacoșa respectivă ar fi fost 700 mii de euro, bani pe care Vlad Plahotniuc îi oferea lui Igor Dodon pentru ca preşedintele să-şi întreţină partidul, dar şi să formeze o alianţă cu democraţii la acea vreme. În acele înregistrări video, publicate imediat ce democraţii au pierdut guvernarea, Igor Dodon afirma că primeşte câte 700 mii de euro din Federaţia Rusă şi că Dmitrii Kozak, la acea vreme vicepremierul Rusiei, i-a sugerat să ceară aceşti bani de la Vlad Plahotniuc.

De asemenea, în imaginile publicate de deputat se poate observa cum Vlad Platohniuc îi oferă lui Igor Dodon o sacoșă neagră iar cel din urmă răspunde: „Iar umblați cu sacoșele?”. Ulterior, președintele îl îndeamnă pe Vlad Plahotniuc să îi dea sacoșa lui Costea (despre care se crede că este Cornel Furculită, deputat PSRM și om de încredere al lui Igor Dodon).

În urma publicării acestor imagini, Iurie Reniță a solicitat Parlamentului iniţierea procedurii de suspendare din funcţie a şefului statului şi diferirea acestuia în justiţie.

„Acum există suficiente motive şi bănuială rezonabilă…”

„Acum există suficiente motive şi bănuială rezonabilă să considerăm că în acea sacoşă neagră era tocmai suma menţionată mai sus, ce urma să fie transmisă la indicaţia lui Dodon către Cornel de la Costea şi ulterior distribuită angajaţilor din PSRM”, a afirmat Iurie Reniţă într-un brifieng de presă.

Totuși, anterior, Igor Dodon a afirmat în repetate rânduri că imaginile video sunt trucate şi că asemenea discuţie nu a existat cu Vlad Plahotniuc.

Reacția autorităților din Republica Moldova în 2019

Procuratura Anticorupţie a anunţat că a dispus neînceperea urmăririi penale pentru presupusa finanţare ilegală a Partidului Socialiştilor, ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unor imagini video, în care Igor Dodon, într-o discuţie privată cu Vlad Plahotniuc, pe atunci lider al PDM, i se lăuda acestuia că primeşte din Federaţia Rusă, lunar, câte 700 mii de euro pentru întreţinerea partidului.

Pe 8 iunie 2019, Procuratura Anticorupţie s-a autosesizat, în baza unor înregistrări video cu camera ascunsă de la negocierile care au avut loc cu o zi mai devreme, la sediul PD, între Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc, difuzate de unele posturi TV, scrie adevărul.ro.

Refuzul Procuraturii de a începe urmărirea penală a fost bazat pe:

– rezultatele investigaţiilor efectuate de Serviciul Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor care nu a identificat careva tranzacţii financiare suspecte ale PSRM, precum şi ale persoanelor fizicele şi juridice afiliate acestui partid politic;

– raportul de audit privind gestiunea financiară a PSRM pentru anii 2016, 2017 şi 2018, care arată că veniturile şi cheltuielile efectuate sunt clasificate corect şi lipsite de careva iregularităţi;

– rapoartele anuale, ridicate de la Comisia Electorală Centrală privind gestiunea financiară a partidului politic PSRM, rapoartele privind auditul partidului politic şi rapoartelor privind finanţarea campaniilor electorale prezentate de concurentul electoral, în perioada 01.01.2018 – 01.05.2019.

De asemenea, pe acest caz au fost audiate toate persoanele pretins a avea informaţii despre obiectul investigaţiilor, faptul finanţării ilegale a partidului politic negăsindu-şi confirmare. În cadrul investigaţiilor nu au fost administrate probe care ar fi servit la constatarea unei bănuieli rezonabile cu privire la comiterea acestei sau unei alte infracţiuni.

Prin urmare, alte mijloace de probă, nu au fost stabilite şi, respectiv, se constată lipsa elementelor constitutive ale vreunei infracţiuni. Conform legii, decizia Procuraturii este pasibilă a fi contestată în ordinea ierarhică la procurorul anticorupţie şi ulterior, la judecătorul de instrucţie.

Autor

Citește și