CONTROVERSE. Președintele milenial care și-a închis țara înainte de a fi lovită de coronavirus! Salvator sau dictator? Controversele stârnite în Congres – FOTO/VIDEO

CONTROVERSE. Președintele milenial care și-a închis țara înainte de a fi lovită de coronavirus! Salvator sau dictator? Controversele stârnite în Congres - FOTO/VIDEO
CONTROVERSE. Președintele milenial care și-a închis țara înainte de a fi lovită de coronavirus! Salvator sau dictator? Controversele stârnite în Congres / Sursă FOTO: Casa Presidencial - Twitter
Publicat: 22/05/2020, 10:33
Actualizat: 22/05/2020, 10:47

Președintele statului El Salvador Nayib Bukele a stârnit controverse în rândul autorităților din statul pe care îl conduce după ce a decis să închidă țara înainte ca pandemia de coronavirus să o lovească.

Chiar dacă Nayib Bukele este președinte de mai puțin de un an, în martie a luat decizia drastică de a închide granițele țării înainte ca în El Salvador să fie raportat vreun caz de coronavirus susținând că micul stat american trebuie să prevină pandemia.

Unii dintre cetățeni l-au apreciat pentru decizia drastică pe care a luat-o și au susținut că acesta a salvat națiunea din fața unor impacte catastrofale ale coronavirusului. Alții au susținut că președintele devine un om din ce în ce mai puternic și încalcă actul suprem al statului – Constituția, în contextul în care există divergențe recente între președinte, Curtea Supremă și Adunarea Națională pe tema redeschiderii țării, relateză CNN.

Președintele în vârstă de 38 de ani încă reprezintă o adevărată surprinză pentru mulți dintre cetățenii țării pe care o conduce. Nayib Bukele este primul președinte care nu este afiliat niciunuia dintre cele două mari partide politice după războiul civil din 1992.

Controverse – Un altfel de președinte

Bunicii paterni ai acestuia erau imigranți palestinieni în El Salvador și a candidat pentru președinție drept ca un salvator pe rețelele de socializare, purtând purtând geacă de motociclist și afișând imaginea unui străin milenar care va agita lucrurile într-o națiune condusă de corupția interminabilă și de violențele groaznice ale bandelor.

„Bukele este foarte concetrat pe rezolvarea problemelor pe care el le consideră esențiale și nu prea are răbdare cu toți criticii sau cu instituțiile care i se opun, îi încetinează activitatea sau care îi limitează capacitatea de a acționa”, a declarat Geoff Thale, președinte al Oficiului de la Washington pentru America Latină.

„Este obișnuit că apeleze la social media pentru a-și ataca criticii, inclusiv pe jurnaliști. A atacat în mod constant Adunarea Națională care este dominată de cele două partide politice tradiționale care îi sunt ostile”, a mai precizat acesta.

Bravură pe social media

Președintele are aproape 2 milioane de followeri pe contul oficial de Twitter și se pare că are o rată de popularitate de 90%. De asemenea, Nayib Bukele a zdruncinat scena politică a țării condusă de politicienii „învechiți” și a atras atenția în plan internațional.

În 2019, el a recunoscut că țara sa își asumă responsabilitatea pentru condițiile care i-au determinat migranții să fugă după moartea prin înecare a unui tată din El Salvador și a fiicei sale în vârstă de 2 ani în rîul Rio Grande.

Înainte de a-și începe discurul în fața Adunării Naționale în septembrie anul trecut, Tayib Bukele a cerut audienței să îl aștepte și și-a făcut un selfie despre care a zis mai târziu că a avut un impact mai mare decât discursul pe care și-l pregătise.

Totuși, înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus, unii critici din El Salvador au susținut că modul de conducere al președintelui ar duce la erodarea separării puterilor în stat și amenință democrația fragilă a țării.

La ghici în fața Adunării Naționale

În februarie 2020, președintele a cerut un împrumut de 10 milioane de dolari pentru a-i echipa mai bine pe polițiști și coldați. Atunci, trupe armate au intrat în sediul Adunării Naționale la ordinul lui, act pe care mulți l-au văzut drept o amenințare și o intimidare, precum și o reîntoarcere la era în care violența politică domina țara.

Adunarea Națională a respins campania lui Tayib Bukele a cărui imagine a fost lovită în plan internațional. Totuși, administrația Trump, care îl consideră pe președntele din El Salvador un aliat în problema imigranților și în strategia asupra Venezuelei, nu i-a condamnat acțiunile.

El Salvador și pandemia de coronavirus

În martie, pe măsură de coronavirusul se răspândea pe întreg globul, Tayib Bukele a luat decizia de a implementa carantina în întreaga țară, dar le-a asigura bani și mâncare cetățenilor defavorizați care se luptau cu sărăcia.

De asemenea, le-a ordonat militarilor să îi aresteze pe toți cei care nu respectau noile măsuri și a trimis mii de persoane în „centrele de carantină” ale Guvernului.

Însă, în ciuda faptul că un organ important din stat – Curtea Supremă – a decis că arestările sunt neconstituționale, președintele a refuzat să îi scoată pe soldați de pe străzi.

„Cinci oameni nu vor decide moartea a sute sau chiar mii de salvadorieni. Una înseamnă să interpretezi Constituția, alta este să ordonezi moartea unor persoane”, a scris la momentul respectiv Tayib Bukele pe Twitter.

Până la momentul transmiterii acestei știri, în El Salvador au fost confirmate au fost confirmate aproximativ 1.600 de cazuri de infectare cu noul coronavirus iar 32 de persoane au decedat din această cauză, în timp ce paoriximativ 560 au fost declarate vindecate.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Fructul pe care Raul a pariat 15.000 de euro, toate economiile sale. Vinde acum un kilogram...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Expert: Este puţin probabil ca Putin să vină la masa negocierilor, indiferent de cine câştigă...
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Oana Lis a dat cea mai tristă veste. Este vorba de Viorel Lis
Ciocolata Dubai, o mare țeapă. Puțini au aflat de înșelătorie
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang