CONTROVERSE. Președintele milenial care și-a închis țara înainte de a fi lovită de coronavirus! Salvator sau dictator? Controversele stârnite în Congres – FOTO/VIDEO

CONTROVERSE. Președintele milenial care și-a închis țara înainte de a fi lovită de coronavirus! Salvator sau dictator? Controversele stârnite în Congres - FOTO/VIDEO
CONTROVERSE. Președintele milenial care și-a închis țara înainte de a fi lovită de coronavirus! Salvator sau dictator? Controversele stârnite în Congres / Sursă FOTO: Casa Presidencial - Twitter
Publicat: 22/05/2020, 10:33
Actualizat: 22/05/2020, 10:47

Președintele statului El Salvador Nayib Bukele a stârnit controverse în rândul autorităților din statul pe care îl conduce după ce a decis să închidă țara înainte ca pandemia de coronavirus să o lovească.

Chiar dacă Nayib Bukele este președinte de mai puțin de un an, în martie a luat decizia drastică de a închide granițele țării înainte ca în El Salvador să fie raportat vreun caz de coronavirus susținând că micul stat american trebuie să prevină pandemia.

Unii dintre cetățeni l-au apreciat pentru decizia drastică pe care a luat-o și au susținut că acesta a salvat națiunea din fața unor impacte catastrofale ale coronavirusului. Alții au susținut că președintele devine un om din ce în ce mai puternic și încalcă actul suprem al statului – Constituția, în contextul în care există divergențe recente între președinte, Curtea Supremă și Adunarea Națională pe tema redeschiderii țării, relateză CNN.

Președintele în vârstă de 38 de ani încă reprezintă o adevărată surprinză pentru mulți dintre cetățenii țării pe care o conduce. Nayib Bukele este primul președinte care nu este afiliat niciunuia dintre cele două mari partide politice după războiul civil din 1992.

Controverse – Un altfel de președinte

Bunicii paterni ai acestuia erau imigranți palestinieni în El Salvador și a candidat pentru președinție drept ca un salvator pe rețelele de socializare, purtând purtând geacă de motociclist și afișând imaginea unui străin milenar care va agita lucrurile într-o națiune condusă de corupția interminabilă și de violențele groaznice ale bandelor.

„Bukele este foarte concetrat pe rezolvarea problemelor pe care el le consideră esențiale și nu prea are răbdare cu toți criticii sau cu instituțiile care i se opun, îi încetinează activitatea sau care îi limitează capacitatea de a acționa”, a declarat Geoff Thale, președinte al Oficiului de la Washington pentru America Latină.

„Este obișnuit că apeleze la social media pentru a-și ataca criticii, inclusiv pe jurnaliști. A atacat în mod constant Adunarea Națională care este dominată de cele două partide politice tradiționale care îi sunt ostile”, a mai precizat acesta.

Bravură pe social media

Președintele are aproape 2 milioane de followeri pe contul oficial de Twitter și se pare că are o rată de popularitate de 90%. De asemenea, Nayib Bukele a zdruncinat scena politică a țării condusă de politicienii „învechiți” și a atras atenția în plan internațional.

În 2019, el a recunoscut că țara sa își asumă responsabilitatea pentru condițiile care i-au determinat migranții să fugă după moartea prin înecare a unui tată din El Salvador și a fiicei sale în vârstă de 2 ani în rîul Rio Grande.

Înainte de a-și începe discurul în fața Adunării Naționale în septembrie anul trecut, Tayib Bukele a cerut audienței să îl aștepte și și-a făcut un selfie despre care a zis mai târziu că a avut un impact mai mare decât discursul pe care și-l pregătise.

Totuși, înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus, unii critici din El Salvador au susținut că modul de conducere al președintelui ar duce la erodarea separării puterilor în stat și amenință democrația fragilă a țării.

La ghici în fața Adunării Naționale

În februarie 2020, președintele a cerut un împrumut de 10 milioane de dolari pentru a-i echipa mai bine pe polițiști și coldați. Atunci, trupe armate au intrat în sediul Adunării Naționale la ordinul lui, act pe care mulți l-au văzut drept o amenințare și o intimidare, precum și o reîntoarcere la era în care violența politică domina țara.

Adunarea Națională a respins campania lui Tayib Bukele a cărui imagine a fost lovită în plan internațional. Totuși, administrația Trump, care îl consideră pe președntele din El Salvador un aliat în problema imigranților și în strategia asupra Venezuelei, nu i-a condamnat acțiunile.

El Salvador și pandemia de coronavirus

În martie, pe măsură de coronavirusul se răspândea pe întreg globul, Tayib Bukele a luat decizia de a implementa carantina în întreaga țară, dar le-a asigura bani și mâncare cetățenilor defavorizați care se luptau cu sărăcia.

De asemenea, le-a ordonat militarilor să îi aresteze pe toți cei care nu respectau noile măsuri și a trimis mii de persoane în „centrele de carantină” ale Guvernului.

Însă, în ciuda faptul că un organ important din stat – Curtea Supremă – a decis că arestările sunt neconstituționale, președintele a refuzat să îi scoată pe soldați de pe străzi.

„Cinci oameni nu vor decide moartea a sute sau chiar mii de salvadorieni. Una înseamnă să interpretezi Constituția, alta este să ordonezi moartea unor persoane”, a scris la momentul respectiv Tayib Bukele pe Twitter.

Până la momentul transmiterii acestei știri, în El Salvador au fost confirmate au fost confirmate aproximativ 1.600 de cazuri de infectare cu noul coronavirus iar 32 de persoane au decedat din această cauză, în timp ce paoriximativ 560 au fost declarate vindecate.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină