Prima pagină » Știri externe » Copiii kamikaze tot mai des folosiți de Boko Haram în atentate

Copiii kamikaze tot mai des folosiți de Boko Haram în atentate

Copiii kamikaze tot mai des folosiți de Boko Haram în atentate
Gruparea teroristă Boko Haram, care operează preponderent în nordul Nigeriei, folosește din ce în ce mai mulți copii-kamikaze pentru a comite atacuri, avertizează un raport al UNICEF, care susține că unul din cinci copii comite un atac sinucigaș, relatează BBC News online.

Față de cele patru atacuri sinucigașe comise de copii în 2014, în cursul anului 2015 și inclusiv în ianuarie 2016 s-au înregistrat 44 de astfel de atentate, ceea ce înseamnă o creștere de 11%, avertizează UNICEF.

Fetele, care sunt drogate, de regulă, comit trei sferturi din aceste atacuri sinucigașe plănuite de gruparea teroristă Boko Haram, care acționează în Nigeria, Cameroon, Niger și Chad, unde peste 17.000 de persoane au murit în timpul insurgenței de peste șapte ani.

Această schimbare de tactică reflectă pierderea de teritorii în Nigeria de către gruparea teroristă.

Raportul publicat de UNICEF reamintește de răpirea a peste 200 de fete de la o școală din orașul Chibok în urmă cu aproape doi ani, care a stârnit reacții la nivel internațional prin lansarea campaniei „Aduceți-ne fetele acasă” (Bring Back Our Girls), dar niciuna dintre victime nu a fost găsită.

Raportul intitulat „Beyond Chibok” susține că băieții răpiți sau recrutați de Boko Haram sunt obligați să-și atace propriile familii pnetru a-și demonstra loialitatea față de grupare.

Fetele sunt expuse unor abuzuri mult mai grave, printre care agresiuni sexuale și căsătorii forțate cu luptătorii grupării. Ele sunt, de regulă, drogate, pentru a fi folosite ca atacatori kamikaze, fiindu-le atașate bombe de corpuri.

Potrivit raportului, cei mai mulți copii-kamikaze sunt înregistrați în Cameroon, inclusiv copii de opt ani.

Boko Haram, al cărei nume înseamnă „Educația occidentală este interzisă”, a atacat de multe ori școli în timpul insurgenței declanșate.

Din cauza atacurilor, peste 670.000 de copii nu au avut acces la educație pentru o perioadă mai mare de un an, ca urmare a închiderii a peste 1.800 de școli, după ce au fost incendiate sau folosite ca adăposturi pentru cei fără locuințe în nord-estul Nigeriei și în Cameroon.

Peste 5.000 de copii au fost separați de părinții lor în timpul conflictului izbucnit în 2009, când Boko Haram a lansat operațiuni militare, gruparea fiind înființată în 2002.

De asemenea, și la nivel general, numărul atacurilor sinucigașe a crescut de la 32 în 2014 la 151 în 2015 dintre care 89 în Nigeria, 39 în Cameroon, 16 în Chad și șapte în Niger.

Citește și