Copiii-soldați din conflictele adulților. „Au fost antrenați și au primit inclusiv misiuni-sinucigașe”
În raportul publicat luni, cu titlul „Recrutarea și folosirea copiilor de către grupările armare din Siria”, țară aflată de mai bine de trei în război, organizația neguvernamentală acuză grupările rebele că „folosesc copii cu vârste de 15 ani în lupte, de cele mai multe ori sub pretextul că le oferă o educație”.
„Grupările extremiste, inclusiv Statul Islamic în Irak și Levant (SIIL), au recrutat copii, folosind pretextul studiilor, care au fost antrenați și au primit sarcini periculoase, inclusiv misiuni-sinucigașe”, afirmă Human Right Watch.
Raportul se bazează pe experiențele a 25 de copii-soldați care încă activează sau au luptat în Siria. În afară de gruparea Statul Islamic în Irak și Levant, copiii au luptat alături de combatanți ai grupării Armata Siriană Liberă (ASL), Frontul Islamic, Frontul al-Nosra, ramura siriană a organizației Al-Qaeda, sau alături de forțele kurde.
Din motive de securitate și logistice, ancheta realizată de Human Right Watch nu a vizat și grupările proguvernamentale din Siria.
„Grupările armate nu ar trebui să înroleze copii vulnerabili, care și-au văzut părinții uciși, școlile bombardate și mediul în care trăiau distrus”, afirmă autoarea raportului, Priyanka Motaparthy, cercetător privind drepturile copiilor în cadrul Human Right Watch.
„Ororile conflictului din Siria devin mai îngrozitoare prin trimiterea copiilor în prima linie”, a avertizat Priyanka Motaparthy.
Numărul copiilor-soldați nu este cunoscut, dar, în iunie 2014 o organizație siriană apropiată opoziției a anunțat că „194 de copii care nu proveneau din rândul civililor au fost uciși în Siria începând din septembrie 2011”.
Copiii intervievați de Human Right Watch au participat la lupte, au acționat ca lunetiști, au ridicat puncte de control, au spionat, au îngrijit răniți, sau au adus muniții și provizii în teatrul de conflict.