Copilul-problemă riscă să fie abandonat de familia popularilor europeni. Fidesz ar putea fi EXCLUS DIN PPE
Fidesz, formațiunea la putere în Ungaria, ar putea fi exclusă din Partidul Popular European (PPE) în martie, potrivit unor surse politice citate de cotidianul britanic The Guardian.
Pe agenda reuniunii PPE din 20 martie, organizată pentru aprobarea strategiei în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, se află și situația partidului condus de premierul ungar Viktor Orban.
Pentru a obține sprijinul forțelor de centru-dreapta din Ungaria, guvernul lui Orban a lansat o campanie agresivă împotriva Uniunii Europene și a președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker (care face parte tot din PPE). Într-o scrisoare de o pagină, trimisă prin poștă tuturor cetățenilor Ungariei, Viktor Orban acuză liderii Uniunii Europene că „nu au învățat nimic din groaznicele atacuri teroriste din ultimii ani” și „intenționează să aducă și mai mulți migranți pe continentul european”.
Campania a iritat liderii PPE, cea mai importantă forță politică din actualul Parlament European, remarcă The Guardian. Partide de centru-dreapta din țări nordice se alătură criticilor aduse deja de cele din Olanda și Luxemburg și intenționează aplicarea unei proceduri disciplinare împotriva Fidesz.
Petri Sarvamaa, un eurodeputat creștin-democrat din Finlanda, a declarat că Viktor Orbán nu ar trebui să fie membru PPE. „Este evident că partidul Fidesz condus de Orbán nu împărtășește valorile PPE. Eu aș merge chiar mai departe și i-aș numi o forță nedemocratică. Fidesz încearcă să macine PPE din interior. Sunt ca un cal troian care subminează grupul nostru politic din Parlamentul European.”
După lansarea campaniei, considerată de Bruxelles „o ridicolă teorie a conspirației”, și politicienii germani din PPE și-au arătat nemulțumirea. Annegret Kramp-Karrenbauer, noul lider al Uniunii Creștin Democrate, consideră că este momentul ca Fidesz să aleagă dacă mai face parte din familia popular europeană. Potrivit Der Spiegel, ea amenință să întrerupă legăturile cu formațiunea din Ungaria, iar cancelarul Angela Merkel a declarat că-și va arăta în mod clar, în viitoarele discuții cu Orban, solidaritatea cu Jean-Claude Juncker.
Chiar și președintele PPE, francezul Joseph Daul, care până nu demult era de părere că e mai bine să-l păstreze pe copilul-problemă în familie, l-a condamnat pe Viktor Orban pentru acuzațiile „incorecte” la adresa Comisiei Europene.
Cu toate acestea, mai multe partide de centru dreapta, mai ales din Europa Centrală, împărtășesc opinia lui premierului Ungariei. Deși Manfred Werner, liderul parlamentarilor PPE, care și-ar dori să conducă Comisia Europeană după alegerile din mai, este mai îngrijorat de o posibilă ruptură între țările din vestul UE și cele din est, a lansat una din cele mai dure critici la adresa Fidesz, după campania anti-UE: „Nu poți face parte din PPE și să îl ataci pe președintele CE, care face parte din același partid.”
Luna trecută, Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta, a respins ideea că Fidesz ar putea fi exclus din PPE. Totuși, se pare că liderii PPE, care încearcă de aproape 10 ani să-l aducă pe calea cea bună pe Viktor Orban, au ajuns la limita răbdării.
„În loc să se îmbunătățească, situația din Ungaria devine tot mai deranjantă,” a declarat pentru The Guardian, europarlamentarul suedez Anna Maria Corazza Bildt. „Observăm distrugerea democrației funcționale și a statului de drept. Democrație nu înseamnă doar câștigarea alegerilor, ci și echilibru și control, înseamnă libertatea mediei. Cu toată buna credință, am încercat de un deceniu să avem un dialog cu guvernul ungar, dar nu vedem nici un rezultat. Este vremea să suporte consecințele.”
Procedura de suspendare sau de excludere a unei formațiuni din PPE poate fi inițiată de liderii populari europeni sau printr-o moțiune semnată de cel puțin șapte partide din cinci țări diferite.