Corespondentul Tom Cheshire de la Sky News a declarat că a observat o explozie uriașă. „A fost o explozie uriașă, o puteam simți. Praful venea spre tine, căldura venea spre tine. A fost un zgomot extrem de mare”, a relatat jurnalistul.
Cheshire a povestit că a călătorit 12 ore în cursul nopții, cu un tren care avea ferestrele acoperite, iar apoi încă o ora cu mașina prin munți până la Punggye-ri. Și corespondentul Ben Tracy de la postul american CBS News a transmis că a fost martor la o serie de explozii uriașe.
Agenția de știri sud-coreeană Yonhap, citând reporteri sud-coreeni aflați la fața locului, a informat că s-au auzit o serie de explozii de-a lungul zilei, începând de la ora locală 11 (ora României, 6.00) și până la 16.17.
Administrația de la Seul a salutat acțiunea regimului de la Phenian și și-a exprimat speranța ca acest pas să conducă la denuclearizarea completă a Coreei.
Jurnaliști din cinci țări – Coreea de Sud, China, Rusia, SUA și Marea Britanie – au fost invitați să asiste la ceremonie. Anterior, președintele american Donald Trump a declarat că dezafectarea poligonului ar fi „un gest foarte inteligent și grațios”.
Evenimentul are loc înainte de discuțiile între Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-Un, programate să se desfășoare pe data de 12 iunie, la Singapore.
Totuși, există indicii că dezafectarea singurului poligon de teste atomice din Coreea de Nord este mai degrabă o acțiune simbolică, întrucât se pare că zona unde se află poligonul se prăbușise parțial în urma testelor nucleare, astfel că poligonul nu mai era utilizabil.