Prima pagină » Știri externe » Coreea de Nord a lansat două noi rachete balistice

Coreea de Nord a lansat două noi rachete balistice

Coreea de Nord a lansat două noi rachete balistice
Coreea de Nord a lansat două noi rachete balistice

Coreea de Nord a lansat două rachete balistice în largul coastei sale de est, a informat marți Armata din Coreea de Sud.

Armata japoneză a informat și ea că a identificat lansarea unui proiectil care ar fi, cel mai probabil, o rachetă balistică, informează BBC.

Premierul Japoniei, Yoshihide Suga, a calificat lansarea ca fiind „scandaloasă” și a adăugat că testul Phenianului amenință pacea și securitatea în regiune.

Acesta este cel de-al doilea test pe care Coreea de Nord l-a efectuat în ultimele zile, după lansarea, luni, a unei rachete de croazieră.

Nu sunt disponibile în acest moment detalii cu privire la această lansare, dar șeful Statului Major din Coreea de Sud a declarat că Armata menține legătura cu Statele Unite în legătură cu testele Phenianului.

Testele cu rachete balistice contravin rezoluțiilor ONU menite să limiteze activitățile nucleare ale Coreei de Nord.

Coreea de Nord a mai testat în trecut rachete balistice

Aceste rachete pot transporta focoase nucleare sau convenționale și sunt clasificate în funcție de distanța pe care o pot parcurge. Cele mai lungi distanțe sunt cele parcurse de rachetele balistice intercontinentale.

Coreea de Nord a testat în trecut astfel de rachete, despre care se spune că sunt capabile să ajungă în aproape orice zonă din Europa de Vest, dar și în aproximativ jumătate din teritoriul Statelor Unite.

Luni, Coreea de Nord a testat o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune, capabilă să lovească o mare parte din Japonia, numind-o „o armă strategică de mare semnificație”.

Experții spun că racheta de croazieră ar fi putut transporta un focos nuclear.

Consiliul de Securitate al ONU nu interzice testarea rachetelor de croazieră. Cu toate acestea, consideră că rachetele balistice sunt mai periculoase, deoarece pot transporta sarcini utile mai mari, au o rază de acțiune mult mai mare și se pot deplasa cu viteză mai mare.

Coreea de Nord se confruntă cu o criză alimentară și economică severă, ceea ce duce la apariția unor întrebări cu privire la modul în care încă este capabilă să dezvolte astfel de arme.

Țara a petrecut mai mult de un an în izolare completă, întrerupând inclusiv cea mai mare parte din comerțul cu cel mai apropiat aliat al său, China, pentru a opri răspândirea coronavirusului.

Ministrul chinez de Externe merge miercuri la Seul pentru a discuta situația din regiune cu omologul său sud-coreean.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și