Prima pagină » Știri externe » Coreea de Nord a lansat încă două rachete balistice, ajungând la a șasea, în două săptămâni, îndreptate spre Marea Japoniei. Reacția comunității internaționale

Coreea de Nord a lansat încă două rachete balistice, ajungând la a șasea, în două săptămâni, îndreptate spre Marea Japoniei. Reacția comunității internaționale

Coreea de Nord a lansat încă două rachete balistice, ajungând la a șasea, în două săptămâni, îndreptate spre Marea Japoniei. Reacția comunității internaționale
Rachetă balistică -intercontinentală | Foto - Profimedia Images - caracter ilustrativ

Coreea de Nord a tras încă două rachete balistice, joi, a șasea astfel de lansare interzisă în decurs de mai puțin de două săptămâni, relatează BBC News.

Phenianul a descris, miercuri, recentele sale lansări drept „doar măsuri de contracarare” a exercițiilor militare comune ale Statelor Unite ale Americii și Coreei de Sud.

Phenianul a lansat, marți, o rachetă spre Japonia, ceea ce a determinat SUA să convoace o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Organiației Naţiunilor Unite. La întâlnire, amintește BBC, SUA a acuzat Rusia și China că protejează Nordul de sancțiuni mai puternice. Atunci când au votat împotriva sancțiunilor, Moscova și Beijingul au oferit Phenianului „protecție generală”, a spus ambasadorul american la ONU. Diplomații chinezi și ruși au argumentat că un dialog este mai bun decât pedeapsa.

„Este a șasea oară într-o perioada scurtă, numărând doar cele de la sfârșitul lunii septembrie. Acest lucru absolut nu poate fi tolerat”, a declarat premierul japonez Fumio Kishida, potrivit Reuters.

SUA, acuzată de „escaladarea tensiunilor militare în peninsula coreeană”

În ultimele două săptămâni, SUA, Coreea de Sud și Japonia au desfășurat o serie de exerciții combinate, pregătindu-se pentru a se apăra în fața sau a descuraja un atac al Coreei de Nord. Aceste exerciții l-au antagonizat pe liderul nord-coreean, care vede în acestea o dovadă că dușmanii săi de pregătesc de război.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un / Sursă Foto: Profimedia

Într- declarație, Coreea de Nord a acuzat SUA de „escaladarea tensiunilor militare în peninsula coreeană”.

Miercuri, SUA, Japonia și Coreea de Sud au efectuat alte exerciții militare despre care au spus că sunt un răspuns la lansarea de marți. Americanii au subliniat că nu există „nicio echivalență” între un test interzis cu rachete și exercițiile de securitate”. De asemenea, SUA a retrimis portavionul său cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan aproape de peninsula coreeană.

Coreea de Sud și Japonia au anunțat că prima dintre rachetele lansate joi la aproximativ 06:00, ora locală (21:00 GMT), a zburat aproximativ 350 km (217 mile) cu o altitudine maximă de aproximativ 100 km, în timp ce a doua rachetă a zburat aproximativ 800 km, la o altitudine de aproximativ 50 km.

Coreea de Nord și-a revizuit și legile nucleare

Recentul val de lansări amintește puternic de perioada care a precedat ultimul său test de arme nucleare în 2017. Atunci, așa cum se întâmplă și acum, Nordul a testat rachete, nu a existat niciun dialog cu SUA și Phenianul a tras două rachete peste Japonia.

Imaginile din satelit arată că Nordul restaurează tunelurile de la situl de testare nuclear, despre care su susținut că l-au distrus în 2018, în timpul reapropierii diplomatice de scurtă durată în timpul mandatului președintelui Donald Trump.

Luna trecută, Coreea de Nord și-a revizuit și legile nucleare, liderul Kim Jong Un declarând țara sa o putere nucleară „ireversibilă”. Analiștii cred că un test nuclear este cel mai probabil să aibă loc în intervalul de trei săptămâni dintre Congresul Partidului Comunist din China care va avea loc spre sfârșitul acestei luni şi alegerile intermediare din SUA, de la începutul lunii noiembrie.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și