Coreea de Nord amenință cu un nou test nuclear
Marți, la New York, comisia pentru drepturile omului a Adunării Generale a ONU a votat o rezoluție cerând Consiliului de Securitate să sesizeze Curtea Penală Internațională în privința abuzurilor reproșate regimului nord-coreean.
Această rezoluție este o „escrocherie”, a reacționat Ministerul nord-coreean al Afacerilor Externe, acuzând Statele Unite că sunt în fruntea tentativelor de a umili Phenianul în fața comunității internaționale.
„Această agresiune din partea Statelor Unite nu ne permite să ne mai reținem mult de la a efectua un nou test nuclear”, a adăugat el într-un comunicat.
Acest text este un ecou al declarațiilor ambasadorului Coreei de Nord la ONU, care nu a spus altceva ca reacție la adoptarea rezoluției.
Textul rezoluției, fără caracter coercitiv, se bazează în mare parte pe un raport al ONU de 400 de pagini, publicat în februarie, care conchidea după o lungă anchetă că Phenianul a încălcat drepturile omului într-un mod „fără egal în lumea contemporană”.
Timp de un an, anchetatorii au strâns mărturii ale exilaților nord-coreeni și documente despre o vastă rețea de lagăre în care se află până la 120.000 de persoane, precum și despre cazuri de tortură, execuții fără proces și violuri. Raportul apreciază că responsabilitatea pentru aceste abuzuri rezidă la cel mai înalt nivel al statului și că acestea pot fi asimilate crimelor împotriva umanității.
Rezoluția urmează să fie analizată în decembrie de Adunarea Generală a ONU. Întrebarea este dacă forul decizional al ONU va denunța efectiv regimul de la Phenian în fața CPI. China, principalul aliat al Phenianului, și Rusia, ambele membre permanente ale Consiliului de Securitate, se opun cu siguranță acestui lucru.
În paralel, cercetătorii americani de la Institutul SUA-Coreea de la Universitatea John Hopkins din Washington au vorbit joi despre posibilitatea ca statul nord-coreean să fie în curs de a lansa exploatarea unei uzine de tratare a combustibilului pentru a extrage plutoniu de calitate militară, la complexul său nuclear din Yongbyon.
Imagini prin satelit arată vapori emiși de această uzină, ceea ce ar putea însemna că nord-coreenii sunt pe cale să efectueze operațiuni de mentenanță și teste înainte de lansarea activității. Uzina tratează combustibilul provenit de la un reactor de 5 megawați care produce în esență plutoniu ce poate intra în componența unei bombe atomice a Coreei de Nord.