Prima pagină » Știri externe » Coreea de Nord amenință, însă Sudul ar putea ataca primul

Coreea de Nord amenință, însă Sudul ar putea ataca primul

Coreea de Nord amenință, însă Sudul ar putea ataca primul
Ministrul sud-coreean al Apărării a anunțat miercuri că dispune de un plan de urgență ce prevede o posibilă recurgere la forță, cu scopul garantării securității cetățenilor sud-coreeni ce muncesc în complexul industrial Kaesong, pe teritoriul nord-coreean, închis de Phenian, relatează AFP.

 

Ministrul sud-coreean al Apărării a anunțat miercuri că dispune de un plan de urgență ce prevede o posibilă recurgere la forță, cu scopul garantării securității cetățenilor sud-coreeni ce muncesc în complexul industrial Kaesong, pe teritoriul nord-coreean, închis de Phenian, relatează AFP.

„Am pregătit un plan de urgență, inclusiv o posibilă acțiune militară, în cazul unei situații grave”, a declarat Kim Kwan-jin într-o reuniune a deputaților din cadrul partidului conservator, majoritar.

„Este necesar să încercăm să împiedicăm ca situația să se înrăutățească”, a adăugat el.

Coreea de Nord a împiedicat miercuri dimineața angajați sud-coreeni să pătrundă în incinta complexului industrial Kaesong, considerat un simbol al cooperării între cele două Corei, dar a anunțat că sud-corenii care se află înăuntru pot să plece.

Potrivit Seulului, doar nouă sud-coreni, din 861 prezenți în interiorul complexului, au putut să plece miercuri după-amiaza, după ora locală.

Mulți au ales să rămână în interiorul complexului, pentru a se asigura de buna funcționare a societăților pentru care muncesc, a precizat Ministerul sud-coreean al Unificării, însărcinat cu relațiile între cele două țări.

În complexul Kaesong, deschis în 2004, muncesc aproxmativ 53.000 de nord-coreeni, pentru aproximativ 120 de firme sud-coreene, în principal în sectorul manufacturier (haine, încălăminte, ustensile de bucătărie). Pe platforma industrială muncesc, de asemnea, câteva sute de sud-coreeni.

Închiderea complexului industrial Kaesong, pentru prima dată din 2009 – când a fost închis o singură zi – și până în prezent, intervine într-un context de tensiuni puternice în peninsulă.

SUA apără Coreea de Sud și Japonia

Secretarul de Stat american John Kerry s-a angajat marți ca Statele Unite să îi apere și protejeze pe aliații sud-coreeni și japonezi de o amenințare nucleară din partea Coreei de Nord, într-o conferință de presă comună cu ministrul sud-coreean de Externe, relatează AFP.

Șeful diplomației americane a denunțat o „retorică inacceptabilă dezvoltată de către Guvernul nord-coreean în ultimele zile”, în urma unei întâlniri cu Yun Byung-se.

„Statele Unite nu vor acepta ca Coreea de Nord să fie o putere nucleară și, repet, Statele Unite vor face tot ceea ce este necesar pentru a se apăra și a îi apăra pe aliații săi, Coreea (de Sud) și Japonia”, a declarat Kerry.

„Suntem complet pregătiți și capabili să facem acest lucru, iar eu cred că Coreea de Nord o înțelege”, a subliniat secretarul de Stat.

Coreea de Nord a intrat marți într-o nouă etapă a conflictului său cu membrii comunității internaționale, anunțând că intenționează să repornească un reactor nuclear oprit în 2007, în pofida rezoluțiilor ONU ce îi interzic orice program atomic.

„Dar, iar acest «dar» este important aici, noi spunem în mod clar, așa cum am făcut întotdeauna, că Statele Unite cred că există o cale foarte simplă pentru ca Coreea de Nord să se alăture comunității națiunilor și să spună în mod clar că urmărește un obiectiv pașnic”, a argumentat Kerry, dând un semn de deschidere față de Phenian.

„Au de ales, iar această opțiune constă în a începe negocieri privind o dezarmare nucleară”, a pledat șeful democrației americane.

Citește și